Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.03.2019.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Paraugs 'Dabasvielas', 1.
  • Paraugs 'Dabasvielas', 2.
  • Paraugs 'Dabasvielas', 3.
  • Paraugs 'Dabasvielas', 4.
Darba fragmentsAizvērt

7. uzdevums. (4punkti)
Vārot ievārījumu, var konstatēt, ka ievārījums ir saldāks nekā tā pagatavošanai izmantotais cukurs. Zināms, ka saldums nosacītās vienībās saharozei ir 1, glikozes un fruktozes maisījumam – 1,30.
Uzraksti nosaukumu procesam, kas notiek ar saharozi ievārījuma vārīšanas laikā! Hidrolīze

Uzraksti atbilstošu ķīmiskās reakcijas vienādojumu! C12H22O11 +HOH =(katalizators) C6H12O6 + C6H12O6 – viena iegūta viela ir glikoze, otra ir fruktoze.

Ziemā, aizejot uz pagrabu pēc ievārījuma, reizēm konstatējam, ka ievārījuma burciņām vāciņi ir atspiesti vaļā, ievārījuma masa uzputojusies un smaržo pēc etanola.
Uzraksti nosaukumu procesam, kas noticis ar ievārījumu uzglabāšanas laikā! alkoholiskā rūgšana (spirtrūgšana)

Autora komentārsAtvērt
Atlants