-
Igauņi
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
1. | Ievads | 3 |
2. | Igauņu vēsture | 4 |
3. | Igauņu folklora | 5 |
3.1. | Igauņu pasakas un teikas | 6 |
3.2. | Igauņu episkās tautas dziesmas | 8 |
3.3. | Igauņu liriskās tautas dziesmas | 9 |
3.4. | Igauņu sakāmvārdi un mīklas | 10 |
4. | Igauņu valoda | 11 |
5. | Igauņu rakstības un literatūras vēsture | 13 |
6. | Igaunijas māksla: teātris, glezniecība, mūzika | 15 |
7. | Igauņu nacionāla virtuve | 16 |
8. | Secinājumi | 17 |
9. | Izmantotie informācijas avoti | 18 |
No dzērieniem igauņi dod priekšroku kvasam un miestiņam, pavasarī dzer arī bērzu un kļavu sulu. Uz svētkiem tika brūvēts mājas alus, kam pievienoja kadiķus. Vairāk par svaigu pienu Igaunijas virtuvēs agrāk izmantoja rūgušpienu. No piena tiek taisīts biezpiens un mājas siers. Mūsdienās igauņi uzturā labprāt lieto svaigu pienu, bet tāpat nav aizmirsti arī skābpiena un biezpiena produkti, jogurti un sieri.
Lielākā daļa Igaunijas nacionālās virtuves ēdienu ir labi pazīstami visā valstī, bet parādās arī reģionālas atšķirības un īpatnības. Mūsdienās, klājot galdus, tradicionālo ēdienu izvēli vairāk ievēro valsts svētkos un kāzās. [10]
Secinājumi
Rakstot šo referātu, autors iepazinās ar arheoloģiskiem pētījumiem par igauņu tautu, ar igauņu valodas galvenajām iezīmēm, dzīli izpētīja igauņu tradicionālo kultūru, īpaši folkloru, kura lielā mērā ir balstīta ir animismu, bet būtisku ietekmi uz to atstājušas arī kaimiņvalstis un iekarotāji. Igauņu folklora ļauj radīt priekšstatus par igauņu dzīvi senos laikos. Lielākā daļa Igaunijas vēsturiskā mantojuma ir saglabāta senās tautas dziesmās un leģendās, kas izdziedātas un atstāstītas no paaudzes uz paaudzi.
Referāts arī iekļauj sevī informāciju par igauņu nacionālo virtuvi, rakstības vēsturi un Igaunijas mākslu. Autors aprakstīja igauņu tautu kā tautu ar bagāto vēsturi un kultūras mantojumu.
…
Referāta temats ir igauņu tauta. Referāts apskata igauņu cilšu vēsturi, igauņu folkloru, valodu, rakstības un literatūras vēsturi, mākslu un nacionālu virtuvi. Referātā ir arī iekļauts ievads, secinājumi un izmantotas literatūras saraksts.
Atsevišķas atsauces nekvalitatīvas.