Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.03.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Garšas uztvere. Garšas ceļš', 1.
  • Prezentācija 'Garšas uztvere. Garšas ceļš', 2.
  • Prezentācija 'Garšas uztvere. Garšas ceļš', 3.
  • Prezentācija 'Garšas uztvere. Garšas ceļš', 4.
  • Prezentācija 'Garšas uztvere. Garšas ceļš', 5.
  • Prezentācija 'Garšas uztvere. Garšas ceļš', 6.
  • Prezentācija 'Garšas uztvere. Garšas ceļš', 7.
  • Prezentācija 'Garšas uztvere. Garšas ceļš', 8.
  • Prezentācija 'Garšas uztvere. Garšas ceļš', 9.
  • Prezentācija 'Garšas uztvere. Garšas ceļš', 10.
  • Prezentācija 'Garšas uztvere. Garšas ceļš', 11.
  • Prezentācija 'Garšas uztvere. Garšas ceļš', 12.
  • Prezentācija 'Garšas uztvere. Garšas ceļš', 13.
  • Prezentācija 'Garšas uztvere. Garšas ceļš', 14.
  • Prezentācija 'Garšas uztvere. Garšas ceļš', 15.
Darba fragmentsAizvērt

Pēc katras 250 st. garšas šūnas iet bojā un veidojas jaunas.
Izmērs – 10-20 mkm
Garšas pumpuriņu efektīvu darbošanos ietekmē dzīvesveids.
Uz mēles ir izvietoti no 3000 līdz 10 000 garšas pumpuriņu

Katrs garšas pumpuriņš saistīts ar apmēram 50 nervu šķiedrām, kas sūta ziņu uz iegarenajās smadzenēs esošo garšas centru, pēc tam galvas smadzeņu garozas centri garšu atpazīst un nosaka, kas tā par garšu.

Garšas pumpuriņiem visvairāk kaitē alkohols, cigaretes, asi ēdieni un dzērieni, slimības (piemēram, kuņģa čūla, cukura diabēts, arī bojāti zobi, iesnas u.c. kaites).
Taču priecīgā ziņa ir tā, ka garšas pumpuriņi notrulinās, bet neiet bojā.

Tādēļ, piemēram, atmetot smēķēšanu, ēdiens atkal spēj pavērties jaunās krāsās. Neliela trauma garšas pumpuriņiem ir arī mēles applaucēšana – tā kādu brīdi kļūst nejūtīga.

Autora komentārsAtvērt
Atlants