Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.05.2016.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
  • Referāts 'Kserostomija gados veciem cilvēkiem un uztura vadlīnijas', 1.
  • Referāts 'Kserostomija gados veciem cilvēkiem un uztura vadlīnijas', 2.
  • Referāts 'Kserostomija gados veciem cilvēkiem un uztura vadlīnijas', 3.
  • Referāts 'Kserostomija gados veciem cilvēkiem un uztura vadlīnijas', 4.
  • Referāts 'Kserostomija gados veciem cilvēkiem un uztura vadlīnijas', 5.
  • Referāts 'Kserostomija gados veciem cilvēkiem un uztura vadlīnijas', 6.
Darba fragmentsAizvērt

Sausi produkti: sausu pārtiku kā krekeri, grauzdēta maize, čipsi var būt ļoti grūti norīt, ja ir sausa mute. Šie produkti siekalu ietekmē kļūst mīkstāki un vieglāki, tā atvieglojot košļāšanu un norīšanu. Sausi pārtikas produkti ar asām malām, piemēram, krekeri un tortilla čipsi, var arī kairināt mutes iekšpusi. Krekerus un grauzdētu maizi var iemērkt mērcēs, ūdenī vai pienā pirms ēšanas. Ieteicams sausus produktus lietot kopā ar mērcēm, buljonu, sviestu vai pienu. [2, 9]
Cieta, sīksta gaļa - var būt īpaši grūti ēst sausas mutes slimniekiem. Gaļu var padarīt mīkstāku pievienojot mērci, lai vieglāk košļāt un norīt. [9]

Nobeigums
Kserostomijas gadījumā svarīgi rūpēties par mutes higiēnu, samazinātā siekalu daudzuma dēļ un iespējamo infekcijas risku un zobu bojājumu dēļ. Lai gan sausu muti nevar novērst, ir dažādi medikamentozi līdzekļi, kas var palīdzēt un uzlabot stāvokli, kā arī uztura ieteikumi, lai atvieglotu pārtikas uzņemšanu un neradītu uzturvielu deficītu.
Galvenais ir nelietot stipri saldinātus dzērienus un produktus, ēdieniem vajadzētu būt mīkstiem (piemēram, kartupeļu biezenis ar tvaicētu zivi un sautētiem dārzeņiem, krēmzupa un pašgatavots pudiņš). Jāizvairās no cietiem un sausiem produktiem (lietot kopā ar mērcēm), kā arī tādiem, kas var kairināt mutes gļotādu, it sevišķi, ja tā ir bojāta (infekcijas, čūlas) - skābs, sāļš, piparots. Izvairīties arī no kofeīnu saturošiem produktiem, jo tie var padarīt muti sausu. [9]
Lai uzturētu mutes dobumu tīru, iesaka izskalot muti pirms un pēc ēdienreizēm ar ūdeni vai maigu mutes skalojamo līdzekli, kas pagatavots no 950 ml ūdens, 1 tējkarotes sāls un 1 tējkarotes sodas. [7]

Autora komentārsAtvērt
Atlants