Vērtējums:
Publicēts: 05.11.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'PP vitamīns - niacīns jeb nikotīnskābe', 1.
  • Prezentācija 'PP vitamīns - niacīns jeb nikotīnskābe', 2.
  • Prezentācija 'PP vitamīns - niacīns jeb nikotīnskābe', 3.
  • Prezentācija 'PP vitamīns - niacīns jeb nikotīnskābe', 4.
  • Prezentācija 'PP vitamīns - niacīns jeb nikotīnskābe', 5.
  • Prezentācija 'PP vitamīns - niacīns jeb nikotīnskābe', 6.
  • Prezentācija 'PP vitamīns - niacīns jeb nikotīnskābe', 7.
  • Prezentācija 'PP vitamīns - niacīns jeb nikotīnskābe', 8.
  • Prezentācija 'PP vitamīns - niacīns jeb nikotīnskābe', 9.
  • Prezentācija 'PP vitamīns - niacīns jeb nikotīnskābe', 10.
  • Prezentācija 'PP vitamīns - niacīns jeb nikotīnskābe', 11.
  • Prezentācija 'PP vitamīns - niacīns jeb nikotīnskābe', 12.
  • Prezentācija 'PP vitamīns - niacīns jeb nikotīnskābe', 13.
  • Prezentācija 'PP vitamīns - niacīns jeb nikotīnskābe', 14.
  • Prezentācija 'PP vitamīns - niacīns jeb nikotīnskābe', 15.
  • Prezentācija 'PP vitamīns - niacīns jeb nikotīnskābe', 16.
  • Prezentācija 'PP vitamīns - niacīns jeb nikotīnskābe', 17.
  • Prezentācija 'PP vitamīns - niacīns jeb nikotīnskābe', 18.
  • Prezentācija 'PP vitamīns - niacīns jeb nikotīnskābe', 19.
  • Prezentācija 'PP vitamīns - niacīns jeb nikotīnskābe', 20.
  • Prezentācija 'PP vitamīns - niacīns jeb nikotīnskābe', 21.
  • Prezentācija 'PP vitamīns - niacīns jeb nikotīnskābe', 22.
Darba fragmentsAizvērt

Kas tas ir!
PP vitamīns jeb nikotīnskābe organismā rodas no aminoskābes - triptofāna, uzsūcas tievajā zarnā un aktīvi piedalās organisma vielmaiņas procesos.
PP vitamīns ir fermentu sastāvdaļa, kas pārnes ūdeņraža jonus dažādās hidrogenēšanas un dehidrogenēšanās reakcijās audos un kopā ar B2 vitamīnu saturošiem fermentiem piedalās oksidēšanās procesos organismā.
PP vitamīna fizikālās un ķīmiskās īpašības:
Tas ir ūdenī šķīstošs vitamīns.
PP vitamīns ir skābeni, balti, adataini kristāli bez smaržas
PP vitamīns ir viens no stabilākajiem vitamīniem, Tas neoksidējas gaisā, karsējot nesašķeļas un iztur pat sterilizēšanu, kā arī nezaudē savu aktivitāti skābā un sārmainā vidē.
PP vitamina ķīmiskā stabilitāte produktos:
neitrālā vidē(pH=7) – stabils
skābā vidē (pH<7) – stabils
sārmaina vidē (pH>7) – stabils
gaisa skābeklī – stabils
temperatūrā virs 80 °C – stabils
Kā mēs to uzņemam ķermenī!
PP vitamīns tiek uzņemts ar uzturu, bet vajadzības gadījumā liela daļa tā var rasties no uztura olbaltumu aminoskābes – triptofāna
Kur tas ir!
PP vitamīns dabā ir diezgan plaši izplatīts.
Tas ir atrodams:
Sausais alus raugs 40,0 mg%
Gaļa un zivis 20,-6,0 mg%
Kviešu maize 0,7-3,1 mg%
Pupās 2,1 mg%
liellopu aknās 14,7 mg/100g
Cūkas aknās 15,7 mg/100g…

Autora komentārsAtvērt
Atlants