Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 28.08.2019.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Vilku populācija', 1.
  • Referāts 'Vilku populācija', 2.
  • Referāts 'Vilku populācija', 3.
  • Referāts 'Vilku populācija', 4.
  • Referāts 'Vilku populācija', 5.
  • Referāts 'Vilku populācija', 6.
  • Referāts 'Vilku populācija', 7.
  • Referāts 'Vilku populācija', 8.
  • Referāts 'Vilku populācija', 9.
  • Referāts 'Vilku populācija', 10.
  • Referāts 'Vilku populācija', 11.
  • Referāts 'Vilku populācija', 12.
  • Referāts 'Vilku populācija', 13.
  • Referāts 'Vilku populācija', 14.
  • Referāts 'Vilku populācija', 15.
  • Referāts 'Vilku populācija', 16.
  • Referāts 'Vilku populācija', 17.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    4
1.  SUGAS RAKSTUROJUMS    5
1.1.  Sugas izskats    5
1.2.  Vilka dzīve dažādos gadalaikos    6
1.3.  Dzīvesveids un dzīvesvieta    7
1.3.1.  Praktiskā nozīme un pazīmes dabā    7
1.4.  Vilku uzksaite    8
2.1.  Dzinējmedības    9
2.2.  Medības uz gaidi    10
2.3.  Vilku medības uz gaidi regulārajās pārejas vietās    10
2.4.  Vilku medības “ar piegaudošanu”    10
3.  VILKU TROFEJAS    12
3.1.  Vilka āda    12
3.1.1.  Mērījumi un aprēķini    12
3.2.  Vilka galvaskauss    13
3.2.1.  Mērījumi    14
  SECINĀJUMI    15
  LITERATŪRAS SARAKSTS    16
Darba fragmentsAizvērt

3.2.Vilka galvaskauss
Apstrādājot galvas, sāk ar galvas nodīrāšanu. Pirms vārīšans galvaskausam apgriež liekos muskuļus, izņem acis, mēli un izvelk smadzenes, jāuzmanās, lai netiktu bojāta kaulu plēve. Lai kaulā neievārītos asinis, galva vismaz diennakti jāmērcē aukstā ūdenī, 3-4 reizes to nomainot. Pēc nomērcēšanas galvaskausu vāra, ievietojot to aukstā ūdenī un tad liekot kopā ar trofeju karsēt. No sākuma galvaskausu vāra līdz sāk lobīties plēves, apmēram 45- 60 minūtes. Tad izceļ no ūdens purna daļu un turpina vārīt aizmugurējo daļu. Jo deguna daļā kaulu šuves nav pilnībā saaugušas, vārīšanas rezultātā deguna kauli var nokrist. Beidzot vārīšanu trofejai jāļauj atdzist kopā ar ūdeni. Pēc vārīšanas nokasa atlikušos muskuļaudus, plēves un to noskalo.
Pēc novārīšanas galvaskausu vēlams balināt. Balināšana jāveic pēc iespējas ātrāk pēc galvaskausa novārīšanas. Lai balinātu izmanto 13-15% ūdeņraža pārskābi. Kaulu balina aptuveni 12-24 stundas. Ja balinot galvaskausam ir atdalījušās šuves, tad tās vietas var salīmēt ar PVA līmi. [5]
Lai galvaskausa porās nesakrātos putekļi un ar laiku tas neiegūtu pelēku nokrāsu, ir jāveic poru aizpildīšana ar veldzēta krīta un denaturētā spirta maisījumu krējuma biezuma konsistencē. Pēc galvaskausa nožūšanas veic pulēšanu ar sausu drāniņu ieziežot to ar parafīnu. [8]
Galvaskausi tiek mērīti ar bīdmēru. Trofeja netiek vērtēta, ja tai šāviena rezultātā trūkst vai ir līmēts kāds no acu, vaigu kaulu lokiem. 268.lpp Medības.Atziņas un patiesības
Kopš 2014.gada, bronzas vērtējuma iegūšanais vilka galvaskausam jābūt 40-40,99 punktus vērtam, sudraba novērtējumam nepieciešami 41-41,99 punkti, zelta- 42 un vairāk punkti. [5]

Autora komentārsAtvērt
Atlants