Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.03.2001.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Piena sortiments', 1.
  • Referāts 'Piena sortiments', 2.
  • Referāts 'Piena sortiments', 3.
  • Referāts 'Piena sortiments', 4.
  • Referāts 'Piena sortiments', 5.
  • Referāts 'Piena sortiments', 6.
  • Referāts 'Piena sortiments', 7.
Darba fragmentsAizvērt

PIENS un piena produkti ir neaizvietojami cilvēka uzturā visā dzīves garumā. Īpaši nozīmīgi tie ir bērnu un vecāku cilvēku uzturā.No citiem pārtikas produktiem tie atšķiras ar to, ka piena produktu sastāvā ietilpst visas organismam nepieciešamās pārtikas un bioloģiski aktīvās vielas optimāli sabalansētā veidā.Piens ir universāls pārtikas produkts, kas nodrošina organisma augšanu, attīstību un dzīvotspēju. Piena kā ārstnieciskās īpašības un bioloģiskās īpašības tika novērtētas jau tālā senatnē, pienam tika piedēvēti nosaukumi ''dzīvības sula", "baltās asinis", "veselības avots".Piena sastāvā ietilpst vairāk kā 20 vitamīni, fermenti, pigmenti un citas bioloģiski aktīvas vielas. Šīs sastāvdaļas veido vienotu bioloģiski aktīvu vielu kompleksu. Nozīmīgākā piena sastāvdaļa ir olbaltumvielu - fosfāta-lecitīna komplekss, kas dod pienam plastiskās un augšanas īpašības, piedaloties galveno organisma sistēmu veidošanā (kaulu, muskuļu, nervu). Piens ir galvenais izmantojamā fosfora un kalcija avots, praktiski kalpo kā A vitamīna, karotīna, D vitamīna un B2; B6 un pantotēnskābes avots, bagāts ar minerālsāļiem.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants