Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Pārtikas grozs. Ievads operāciju pētīšanā', 1.
  • Konspekts 'Pārtikas grozs. Ievads operāciju pētīšanā', 2.
  • Konspekts 'Pārtikas grozs. Ievads operāciju pētīšanā', 3.
  • Konspekts 'Pārtikas grozs. Ievads operāciju pētīšanā', 4.
  • Konspekts 'Pārtikas grozs. Ievads operāciju pētīšanā', 5.
  • Konspekts 'Pārtikas grozs. Ievads operāciju pētīšanā', 6.
  • Konspekts 'Pārtikas grozs. Ievads operāciju pētīšanā', 7.
  • Konspekts 'Pārtikas grozs. Ievads operāciju pētīšanā', 8.
  • Konspekts 'Pārtikas grozs. Ievads operāciju pētīšanā', 9.
  • Konspekts 'Pārtikas grozs. Ievads operāciju pētīšanā', 10.
  • Konspekts 'Pārtikas grozs. Ievads operāciju pētīšanā', 11.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Uzdevuma nostādne    4
  Matemātiskais modelis    5
  Uzdevuma atrisinājums    6
  Pielikumi    8
  Secinājumi    9
  Literatūras saraksts    11
Darba fragmentsAizvērt

Uzdevuma nostādne

Studiju darba uzdevums ir sastādīt ēdienkarti tā, lai tiktu nodrošināts cilvēka organismam nepieciešamo uzturvielu (olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti), svarīgāko vitamīnu (A, B, PP un C), kā arī svarīgāko minerālvielu (kalcijs, fosfors, dzelzs) daudzums.Šī uzdevuma risināšanai ir divas pieejas.
Var sastādīt ēdienkarti tā, lai cilvēka organismas saņemtu visas nepieciešamās vielas, bet izdevumi pārtikas iegādei būtu minimāli, neņemot vērā katra cilvēka individuālās gastronomiskās vēlmes. Šāda pieja ļauj sastādīt ēdienkarti cilvēka eksistencei par minimālu cenu, bet neļauj sastādīt reālu, sabalansētu ēdienkarti. Katram cilvēkam atkarībā no tautības, vecuma, sociālā stāvokļa, veselības stāvokļa ir savas individuālas vēlmes. Veģetārietis neēdīs gaļu tikai tāpēc, ka tā ir lētāka, bet, piemēram, diabētiķim pārmērīga cukura ēšana var būt pat veselībai bīstama. Tādēļ svarīgi ir satādīt ēdienkarti, ņemot vērā ne tikai izmaksas, bet arī katra cilvēka vēlmes. Galvenais uzdevums ir atrast kompromisu starp cenu un savām vēlmēm, neaizmirstot par organisma fizioloģiskajām vajadzībām.
Lai šo uzdevumu atrisinātu, nepieciešmi dati par pārtikas produktiem. Jāzin to ķīmiskais sastāvs un organismam nepieciešamo vielu daudzums tajos. Jāzin uzturvielu nepieciešamās normas. Bez tam jāzin pārtikas produktu cenas.

Autora komentārsAtvērt
Atlants