Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.12.2018.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Norvēģijas nacionālās īpatnības lietišķā etiķetē', 1.
  • Referāts 'Norvēģijas nacionālās īpatnības lietišķā etiķetē', 2.
  • Referāts 'Norvēģijas nacionālās īpatnības lietišķā etiķetē', 3.
  • Referāts 'Norvēģijas nacionālās īpatnības lietišķā etiķetē', 4.
Darba fragmentsAizvērt

Ēdienreizes. Maltītes visbiežāk ir formālas, pie pusdienām lielākoties tiek apspriesti biznesa jautājumi. Vakariņas gan mēdz būt neformālas. Līdzīgi kā citur Eiropā maltītes laikā rokām jāatrodas galda līmenī, citādi tā tiks uzskatīta par nepieklājību. Ēšanas laikā dakša tiek turēta kreisajā rokā un nazis – labajā. Norvēģiem nepatīk ēdiena izniekošana, tāpēc nevajadzētu likt uz šķīvja vairāk kā var apēst. Dzeramnaudu parasti uzreiz ietver kopējā rēķinā. Populārākais tosts ir skoal. Tosta laikā ir varīgi skatīties acīs. Maltītes beigās, kā zīmi, ka drīkst aiznest šķīvi, ir pieņemts sakrustot nazi un dakšiņu šķīvja centrā.
Dāvanas. Kolēģiem dāvanas parasti netiek pasniegtas, tomēr neformālās situācijās tas tiek darīts. Skandināvi priecājas par kvalitatīvu alkoholu (viskijs, konjaks, vīns (parasti dodoties pie kāda uz vakariņām mājām), jo šajās valstīs tas ir dārgs, un šokolādi. Dāvinot ziedus jāizvairās no baltiem ziediem un neļķēm un lilijām, šie ziedi tiek nesti uz bērēm. Saņemot dāvanu tā lielākoties jāatver dāvinātāja klātbūtnē.

Autora komentārsAtvērt
Atlants