-
Saplākšņu ražošana
Referāts5 Amatniecība, mājturība, Celtniecība un būvdarbi, Uzņēmējdarbība
1. Pēc teorijas finiera plākšņu mitrumam būtu jābūt 5-8%, bet reālajā procesā Latvijas Finierī izmanto finieri ar mitruma līmeni ne augstāku par 5%. Iespējams, ka šis ir viņu līmei piemērotākais mitrums, tāpēc tiek izmantoti sausāki finieri. Reālajā procesā viss notiek daudz lēnāk, jo nav iespēju tik ātri apstrādāt visas finiera plāksnes kā arī tām ir nepieciešama nostādināšana, lai spriedze koka iekšienē norimst un neveidojas liekas plaisas.
2. Ķīmiķa darbs Latvijas Finierī lielākoties saistās ar kvalitātes kontroli. Tiem jāpārbauda atvestā fenola un formaldehīda kvalitāte, jāspēj to bez aizķeršanās pārvietot, jāseko līdzi sveķu ražošanas gaitai. Vēlāk jau gatavajam produktam jāprbauda kvalitāte.
3. Es uzzināju, ka bērzs ir stiprāks, izturīgāks par skujkokiem, ka Latvijas Finiera saplākšņi atrodas pasaules augstākās mājas grīdās un ka Latvijas Finiera saplākšņus izmanto, gāzes pārvadāšanai izmantojamo kuģu, ražošanā. Manuprāt, šī ir ļoti nelabvēlīga vieta kur strādāt, jo nepārtraukti irjāatrodas lielā troksnī un gaiss ir piesārņots.
…
’Saplāksnis ir lokšņu materiāls, kas sastāv no 3 vai vairākām savā starpā salīmētām lobītā finiera loksnēm. Koksnes šķiedru virziens blakus esošajās loksnēs parasti ir savstarpēji perpendikulārs, tādēļ saplākšņa stiprība visos virzienos ir vienāda, turklāt tā stiprība ir lielāka nekā dabīgai koksnei.’’ Pirmais solis pēc finierkluču iegūšanas ir to sagatavošana apstrādei. To dara sildot to ar tvaiku vai karstu ūdeni. Tas padara mizošanu vienkāršāku un padara koku mīkstāku, kas atvieglo lobīšanu, tādējādi izgatavojot gludāku un labākas kvalitātes finieri. Ziemeļvalstīs parasti tas notiek mērcējot baļķus 30-40 grādu temperatūrā 24 stundas. Grieztu bērzu, kas tiks izmantots dekoratīviem nolūkiem mērcē 70 grādu temperatūrā. Atkarībā no baļķa izmēra un vides temperatūras, mērcēšanas laiks var mainīties.