Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.12.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Uzvedības kultūras tradīcijas Norvēģijā', 1.
  • Referāts 'Uzvedības kultūras tradīcijas Norvēģijā', 2.
  • Referāts 'Uzvedības kultūras tradīcijas Norvēģijā', 3.
  • Referāts 'Uzvedības kultūras tradīcijas Norvēģijā', 4.
Darba fragmentsAizvērt

Ēšanas tradīcijas
Norvēģiem ēdiens ir ļoti svarīga kultūras sastāvdaļa. Ēdienam jābūt augstākās kvalitātes un pēc iespējas gatavotam no dabīgām izejvielām. Pieņemts, ka dienā jābūt 3 ēdienreizēm- brokastīm, lenčam, pusdienām. Uzturā tiek lietots ļoti daudz maizes, tai pat laikā norvēģi ir pārņemti ar veselīgu dzīvesveidu un cenšas ēst sabalansētu pārtiku. Ēšanai tiek piešķirts gluži vai ceremonisks raksturs- parasti arī viesības grozās tikai ap un par ēdienu. Etiķetē teikts, ka ejot ciemos, ir jāpaņem kaut kas līdzi- „ciemakukulim”, minimums kāds zieds, taču es novēroju pretējo- ja tā nebija dzimšanas diena, nekas netika nests. Turklāt, ja es, ejot ciemos, saimniekiem uzdāvināju kādu konfekšu kasti vai vīnu, tas tika nolikts skapī, un man piedāvāts kaut kas cits.
Ja vēlaties nest alkoholu, tad vispirms jāpiezvana un jānoskaidro kāds ēdiens tiks pasniegts, lai varētu piemeklēt tam visatbilstošāko alkoholisko dzērienu. Lietišķās tikšanās kavēt nedrīkst, bet tējas vakaru, balli drīkst kavēt maksimums 40 minūtes. Viesus, kā likums, parasti sagaida ar aperitīvu un svinīgu runu, vai vakara programmas izskaidrošanu.

Autora komentārsAtvērt
Atlants