Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 05.04.2016.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 1.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 2.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 3.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 4.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 5.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 6.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 7.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 8.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 9.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 10.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 11.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 12.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 13.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 14.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 15.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 16.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 17.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 18.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 19.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 20.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 21.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 22.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 23.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Olbaltumvielas proteīni   
  Aminoskābes   
  Struktūras   
  Fizikālās īpašības   
  Ķīmiskās īpašības   
  Izmantošana   
  Funkcijas   
Darba fragmentsAizvērt

Izmantošana
Vissvarīgākā uzturviela dzīvības procesu norisei.
Organisms uzņem olbaltumvielas un gremošanas traktā ar gremošanas enzīmiem (arī obaltumvielām) tās tiek sašķeltas līdz aminoskābēm un uzsūktas organismā.
Ribosomās,veido olbaltumvielas, induviduāli katram organismam.

Funkcijas
Uzbūves vienība - olbaltumvielas ietilpst visās šūnu sastāvdaļās.
Enzīmi- biokatalizātori.

Aizsargfunkcija- imunoglobulīns, kas iznīcna organismam svešās olbaltumvielas. Arī fibrinogēns.
Transports- asins plazmas albumīns piesaista brīvās tauksābes. Hemoglobīns pārnes gāzes O2 un CO2
Rezerves barības vielas- sēklās,saknēs, pienā, olās, ikros u. c.
Gaismas uztvērēji- uz acs tīlklenes nūjiņām un vālītēm ir olbaltumviela rodopsīns, kas gaismas ietekmē ierosina nervu impulsa veidošanos.
Enrģijas ražotāji- ja organismam trūkst ogļhidrātu vai tauku. (1 g obv = 4,1 kcal

Kustības-muskuļu šūnu aktīns un miozīns- obv, kas izraisa muskuļu kontrakcijas.

Tekstilrūpniecībā - zīdu un vilnu.
Ādu rūpniecība.
Želatīnu lieto gaismas jūtīgo materiālu - fotopapīru, kinolentu u. c. - ražošanai.
Piena olbaltumvielu kazeīnu - līmes un plastmasas ražošanai.

Autora komentārsAtvērt
Atlants