Vērtējums:
Publicēts: 18.04.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Tauki', 1.
  • Prezentācija 'Tauki', 2.
  • Prezentācija 'Tauki', 3.
  • Prezentācija 'Tauki', 4.
  • Prezentācija 'Tauki', 5.
  • Prezentācija 'Tauki', 6.
  • Prezentācija 'Tauki', 7.
  • Prezentācija 'Tauki', 8.
  • Prezentācija 'Tauki', 9.
Darba fragmentsAizvērt

Definīcija
Tauki ir glicerīna un taukskābju esteri (triglicerīdi) - organiskas dabas vielas, kas pieder pie lipīdiem. Tauki kopā ar olbaltumvielām un ogļhidrātiem ir dzīvo organismu šūnu sastāva pamatā.
 Taukus, kam istabas temperatūrā ir šķidra konsistence, parasti sauc par eļļām. Tauki pieder pie hidrofobām vielām, kas praktiski nešķīst ūdenī, slikti šķīst spirtā, bet labi - nepolāros organiskos šķīdinātājos.

Sastāvs
Tauku molekula sastāv no glicerīna (trīsvērtīgā spirta) atlikuma, kam pievienojušies trīs taukskābju radikāļi. Šīs taukskābes var būt piesātinātas vai nepiesātinātas.
No piesātinātajām taukskābēm tauku sastāvā visbiežāk ir stearīnskābe un palmitīnskābe, bet no nepiesātinātajām - oleīnskābe, linolskābe, linolēnskābe; retāk arahidonskābe.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants