Vērtējums:
Publicēts: 03.12.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Pīlādži un zemenes', 1.
  • Referāts 'Pīlādži un zemenes', 2.
  • Referāts 'Pīlādži un zemenes', 3.
  • Referāts 'Pīlādži un zemenes', 4.
  • Referāts 'Pīlādži un zemenes', 5.
  • Referāts 'Pīlādži un zemenes', 6.
  • Referāts 'Pīlādži un zemenes', 7.
  • Referāts 'Pīlādži un zemenes', 8.
  • Referāts 'Pīlādži un zemenes', 9.
  • Referāts 'Pīlādži un zemenes', 10.
Darba fragmentsAizvērt

Pīlādzis ir rožu dzimtas koks, retumis krūms. Ziedi 0.8 līdz 1.5 centimetriem plati, ar stipru mandeļu smaržu. Vainags balts. Ziedi balti, ziedkopas vairogveidigas,5 līdz 10 centimetriem diametrā, ar ,matainām asnēm atrodas zaru galos. Vasarzaļš, neliels 4 līdz 15 metriem augsts. Lapas plūksnaini saliktas no 9 līdz 15 lapiņām. To virsotne nespodri zaļa, apakšpuse zilgana vai pelēcīga, parasti pūkaina, lapas galotne nosmaiļotas. Augļi oranžsarkani ar 2 līdz 5 sēklām. Augļi ir sulīgi. Augļi satur ābolskābi, citronskābi, dekstrozes, aprovitamīnu, c un p vitamīnu, niecīga daudzuma arī zilskābi. Aug mežos bieži stāda ceļmalās, parkos kā krāšņumaugu. Ievāc augļus no augusta līdz oktobrim attīra un plānā kārtiņā žāvē siltumā līdz 60 grādiem. Var uzglabāt 2g. Droga satur C vitamīnu līdz 400 mg%, daudz karotīna, vit- u, cukurus, miecvielas, organiskās skābes, ēterisko eļļu. Gatavo uzlējumu, tējas. Lieto pret hipovitaminozēm , arī par diurētisku un asins apturēšanas līdzekli. Augļus plaši izmanto pārtikas un kondetorejas rūpniecībā. Šim nolūkam ļoti vērtīgas ir šķirnes ar lielām un saldiem augļiem.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants