Vērtējums:
Publicēts: 06.06.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Denaturācija', 1.
  • Prezentācija 'Denaturācija', 2.
  • Prezentācija 'Denaturācija', 3.
  • Prezentācija 'Denaturācija', 4.
  • Prezentācija 'Denaturācija', 5.
  • Prezentācija 'Denaturācija', 6.
  • Prezentācija 'Denaturācija', 7.
  • Prezentācija 'Denaturācija', 8.
  • Prezentācija 'Denaturācija', 9.
  • Prezentācija 'Denaturācija', 10.
  • Prezentācija 'Denaturācija', 11.
  • Prezentācija 'Denaturācija', 12.
  • Prezentācija 'Denaturācija', 13.
  • Prezentācija 'Denaturācija', 14.
  • Prezentācija 'Denaturācija', 15.
  • Prezentācija 'Denaturācija', 16.
  • Prezentācija 'Denaturācija', 17.
  • Prezentācija 'Denaturācija', 18.
Darba fragmentsAizvērt

Definīcija
Olbaltumvielu denaturācija –process, kurā dažādu fizikālo un ķīmisko faktoru iedarbībā olbaltuvielas zaudē savu raksturīgo uzbūvi un īpašības.

Tās veidi:
Atgriezeniska (notiek renaturācija)
Neatgriezeniska

Faktori, kas to izraisa:
Ekstremālas pH, temperatūras un sāļu koncentrāciju vērtības
Radiācija
Minerālskābes
Smago metālu sāļi (svins, dzīvsudrabs)
Daži organiskie šķīdinātāji (acetons, etilspirts)

Denaturāciju var izsaukt dažādos veidos, piemēram, olu var vārīt ūdenī, bet var arī ielikt acetonā, kur tā arī denaturēsies.

Denaturācijas process:
Olbaltumvielas
(proteīni) secīgi
zaudē ceturtējo,
trešējo un otrējo
struktūru.
Tā ir atgriezeniska,ja
nav skarta primārā
struktūra, mainot
struktūru tikai uz laiku,
piemēram, ilgviļņi.

Atlants