Vērtējums:
Publicēts: 08.05.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Pākšaugu nozare, to konkurētspēja', 1.
  • Prezentācija 'Pākšaugu nozare, to konkurētspēja', 2.
  • Prezentācija 'Pākšaugu nozare, to konkurētspēja', 3.
  • Prezentācija 'Pākšaugu nozare, to konkurētspēja', 4.
  • Prezentācija 'Pākšaugu nozare, to konkurētspēja', 5.
  • Prezentācija 'Pākšaugu nozare, to konkurētspēja', 6.
  • Prezentācija 'Pākšaugu nozare, to konkurētspēja', 7.
  • Prezentācija 'Pākšaugu nozare, to konkurētspēja', 8.
  • Prezentācija 'Pākšaugu nozare, to konkurētspēja', 9.
  • Prezentācija 'Pākšaugu nozare, to konkurētspēja', 10.
  • Prezentācija 'Pākšaugu nozare, to konkurētspēja', 11.
  • Prezentācija 'Pākšaugu nozare, to konkurētspēja', 12.
  • Prezentācija 'Pākšaugu nozare, to konkurētspēja', 13.
  • Prezentācija 'Pākšaugu nozare, to konkurētspēja', 14.
  • Prezentācija 'Pākšaugu nozare, to konkurētspēja', 15.
  • Prezentācija 'Pākšaugu nozare, to konkurētspēja', 16.
  • Prezentācija 'Pākšaugu nozare, to konkurētspēja', 17.
  • Prezentācija 'Pākšaugu nozare, to konkurētspēja', 18.
  • Prezentācija 'Pākšaugu nozare, to konkurētspēja', 19.
  • Prezentācija 'Pākšaugu nozare, to konkurētspēja', 20.
Darba fragmentsAizvērt

Konkurētspēju POZITĪVI ietekmējušie faktori :
Nozare, kas aizvien paplašinās - Kopš 2005.gada ir ievērojami palielinājusies pākšaugu kopplatība – no 2,2 tūkst. ha 2005. gadā līdz 53,7 tūkst. ha 2018. gadā (24 reizes)
Pozitīvi klimata apstākļi - Latvijā ir piemēroti klimatiskie apstākļi lauka pupu, un dzelteno zirņu audzēšanai. 2019. gadā lauka pupas Latvijā tika audzētas 41,1 tūkstošu ha platībā ar kopražu 80,5 tūkstoši t, un zirņi - 10,9 tūkstošu ha platībā ar kopražu 22,5 tūkstoši t.
Ekoloģiski labvēlīgs risinājums - Zirņu audzēšana ir viens no videi draudzīgākajiem, un augu sekai nepieciešamākajiem pasākumiem, šī brīža Eiropas klimata pārmaiņu un vides politikas kontekstā. Zirņu audzēšana samazina CO2 nospiedumu, slāpekļa minerālmēslojuma pielietojumu augu sekā, un tādējādi arī izskalošanos un iztvaikošanu, zirņi ir vismazāk ūdens prasīgā kultūra

Konkurētspēju POZITĪVI ietekmējušie faktori :
4. Veselīga uztura produkti - tākā cilvēki domā par ekoloģisku un veselīgu dzīvesveidu, šis ir viens no labākajiem risinājumiem, netikai pākšaugi aizstāj, piemēram, gaļu, bet tie ir arī liels olbaltumvielu avots, emerģijas devējs cilvēkiem
5. Inovācijas - ar katru gadu produktu klāsts attīstās, parādās jauni, inovatīvi produkti pākšaugu pasaulē, piemēram, Pupuchi vai šobrīk jaunatklājums - Ādažu čisi sākuši ražot pupiņu nūjiņas un pupiņu riņķīšus

Konkurētspēju NEGATĪVI ietekmējušie faktori :
Prasības - Palielinoties vides prasībām, un minerālmēslu, un augu aizsardzības līdzekļu pielietojuma ierobežojumiem, kā arī, ja tiktu pārtraukts saistītais atbalsts, pākšaugu audzēšanas platības Latvijā varētu samazināties
Slimības - Piemēram, kukaiņi : Pupu sēklgrauzis; Zirņu svītrainais smecernieks; Pupu laputs, vai, piemēram, Pupu plankumainība vai sēņu izraisītas pākšaugu slimības
Krīzes - resursu nepietiekamība nozarei, ražošanai, nepirktspēja, ražas pārpalikumi, eksporta/ importa apstāšanās, nav darbaspēka

Autora komentārsAtvērt
Atlants