Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.06.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu uzbūve', 1.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu uzbūve', 2.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu uzbūve', 3.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu uzbūve', 4.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu uzbūve', 5.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu uzbūve', 6.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu uzbūve', 7.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu uzbūve', 8.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu uzbūve', 9.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu uzbūve', 10.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu uzbūve', 11.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu uzbūve', 12.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu uzbūve', 13.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu uzbūve', 14.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu uzbūve', 15.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu uzbūve', 16.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu uzbūve', 17.
Darba fragmentsAizvērt


Olbaltumvielas sastāv no aminoskābēm, pārtikas produktos sastopamas ir galvenokārt 20 aminoskābes, kuras tiek iedalītas:
aizstājamās (cilvēka organismā var veidoties no citām aminoskābēm).
neaizstājamās (cilvēka organismā nevar veidoties no citām aminoskābēm, tās pavisam ir 8, bet zīdaiņiem 10, kuras regulāri jāuzņem ar uzturu).

Olbaltumvielu molekulas ir ļoti dažāda lieluma. To molekulmasa svārstās no dažiem tūkstošiem līdz daudziem miljoniem oglekļa vienību.
Ribosomas sintezē aminoskābes un rada no tām olbaltumvielas.
Viena olbaltumviela vidēji sastāv no vairāk kā 100 aminoskābēm.
Aminoskābes savā starpā saistītas ar peptīdsaitēm.
Organismā ir vairāk nekā 200 000 olbaltumvielu.

Olbaltumvielu uzņemšana
Olbaltumvielu sastāvs
54.5% oglekļa
23.5% skābekļa
7.3% ūdeņraža
17.6% slāpekļa
2.5% sēra

Autora komentārsAtvērt
Atlants