Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.02.2019.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Ogļhidrāti', 1.
  • Prezentācija 'Ogļhidrāti', 2.
  • Prezentācija 'Ogļhidrāti', 3.
  • Prezentācija 'Ogļhidrāti', 4.
  • Prezentācija 'Ogļhidrāti', 5.
  • Prezentācija 'Ogļhidrāti', 6.
  • Prezentācija 'Ogļhidrāti', 7.
  • Prezentācija 'Ogļhidrāti', 8.
  • Prezentācija 'Ogļhidrāti', 9.
  • Prezentācija 'Ogļhidrāti', 10.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Kas ir ogļhidrāti?   
  Ogļhidrātu daudzveidība   
  Ogļhidrātu nozīme organismos   
  Secinājumi   
  Informācijas avoti   
Darba fragmentsAizvērt

Ogļhidrātu nozīme organismos
Monosaharīdi
Glikoze ir pastāvīga asiņu un audu šķidruma sastāvdaļa. 100 ml cilvēka asiņu satur ap 100 mg glikozes, bet visā cilvēka organismā ir ap 20 grami glikozes. Liela nozīme glikozei ir ogļhidrātu maiņā, tā ir arī svarīgs enerģijas avots - 1 grams glikozes dod 17,15 kJ (4,1 kcal).
Glikozi dēvē arī par vīnogu cukuru, tā ir sastopama augļos. Augļi satur arī fruktozi jeb augļu cukuru.
Riboze un dezoksiriboze piedalās nukleīnskābju veidošanā.

Disaharīdi
Saharozi kā uztura piedevu cilvēki izmanto kopš 16. gadsimta. Latvijā saharozi tradicionāli iegūst no cukurbietēm. Pasaulē saharozi iegūst arī no cukurniedrēm, cukura kļavām, kukurūzas u. c. augiem.
Laktoze jeb piena cukurs ir sastopama zīdītāju pienā. Maltoze ir augu izcelsmes ogļhidrāts. Tā veidojas no sēklās sastopamās cietes sēklu dīgšanas laikā.


Autora komentārsAtvērt
Atlants