Dažādās rozēs galvenās aromātveidojošās sastāvdaļas (NPCS Board of Consultants & Engineers, 2007):
Sarkanās rozes: Tās galvenie komponenti ir rhodinols, feniletilspirts, alfa-ionons un ļoti noderīgais nerols;
Rozes Damascena: Šiem ziediem smaržu dot rhodinols, feniletilspirts, geraniols un cinnamil spirts;
Rozes Centifolia: Galvenās sastāvdaļas ir citronella, geraniols, feniletilspirts un rhodinols kopā ar mazākām summām papildinājumā, kas piešķir tai nedaudz asu noti, piemēram, C9 aldehīds, Citrāls utt.;
Tējas roze: Galvenās sastāvdaļas ir citronella, feniletilspirts un geraniols;
Roze Marechal Niel: Dabā tā ir dzeltena roze ar ļoti specifisku aromātu. Sastāvā geraniols, citronella ar asociācijām isoeugenola, benzosveķi un sandalkoka eļļa.
Baltās rozes: Sastāv no rhodinols, feniletilspirta, benzilspirta un linalola (dot tai nedaudz skābenu noti, ar kuru tās tiek identificētas).
SECINĀJUMI
1. Visiem trīs rožu paraugiem ir vienādi dominējošās aromātu veidojošās aromātvielas, tās ir (R)-(+)-beta-citronella, Feniletilspirts, Geraniols un Nerols, kuras rozēm piešķir rožu, saldu, ģerāniju un kampara aromātu.
2. Rožu aromātvielu sastāvu ietekmē vai rozes ir svaigas vai kaltētas, kā arī sastāvs ir atšķirīgs rožu eļļā no rožu ūdens un sastāvu ietekmē arī rožu šķirne.
3. Ir zināmi apmēram 400 savienojumi, kas veido rožu aromātu.
4. Galvenokārt rožu ēteriskās eļļas izmanto farmācijā, parfimērijā, kosmētikā un arī pārtikas produktos.
…
Katrai puķei ir sava specifiskā smarža, ko veido noteiktas aromātveidojošās vielas. Arī rožu īpašo aromātu veido noteiktas aromātvielas. Aromātiskās eļļas var atrast dažādās augu daļās, piemēram, ziedos. Šīs aromātiskās eļļas jeb ēteriskās eļļas, kas iegūtas no rozēm var izmantot pārtikas produktos, bet galvenokārt izmanto parfimērijas un kosmētikas ražošanā, lai produktam piešķirtu patīkamu aromātu.