Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.03.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Stafilokoki', 1.
  • Prezentācija 'Stafilokoki', 2.
  • Prezentācija 'Stafilokoki', 3.
  • Prezentācija 'Stafilokoki', 4.
  • Prezentācija 'Stafilokoki', 5.
  • Prezentācija 'Stafilokoki', 6.
  • Prezentācija 'Stafilokoki', 7.
  • Prezentācija 'Stafilokoki', 8.
  • Prezentācija 'Stafilokoki', 9.
  • Prezentācija 'Stafilokoki', 10.
  • Prezentācija 'Stafilokoki', 11.
  • Prezentācija 'Stafilokoki', 12.
  • Prezentācija 'Stafilokoki', 13.
  • Prezentācija 'Stafilokoki', 14.
  • Prezentācija 'Stafilokoki', 15.
  • Prezentācija 'Stafilokoki', 16.
  • Prezentācija 'Stafilokoki', 17.
  • Prezentācija 'Stafilokoki', 18.
  • Prezentācija 'Stafilokoki', 19.
  • Prezentācija 'Stafilokoki', 20.
  • Prezentācija 'Stafilokoki', 21.
  • Prezentācija 'Stafilokoki', 22.
  • Prezentācija 'Stafilokoki', 23.
  • Prezentācija 'Stafilokoki', 24.
Darba fragmentsAizvērt

Morfoloģiskās un biologiskās īpatnības
Stafilokoki ir apaļie koki (vidēji 0,8-1,5 mkm diametrā) . Tie intensīvi krāsojas ar anilīna krāsām. Tie ir Gr +, nekustīgi, sporas un kapsulas neveido. Pēc Grama krāsojas pozitīvi, bet vecās kultūras var būt arī Gr- šūnas.

Tie labi aug vienkāršajās barotnēs, tie ir fakultatīvi anaerobi. Cietajās barotnēs stafiloki veido apaļas kolonijas ar līdzenām malām, tās noteiktā laikā istabas temperatūrā un gaismā iegūst dažādu nokrāsu: zeltainu, baltu, citrondzeltenu, dzeltenu utt. Pigmenta raksturs svarīgs, nosakot stafilokoku sugu.

Stafilokokiem piemīt hemolītiska spēja, tie sarecina asins plazmu (izraisa koagulāciju) un ir bioķīmiski aktīvi.

Pēc pigmentu veidošanas izšķir šādas stafilokoku sugas:

Zeltainais stafilokoks (Staphylococcus aureus) – veido zeltainas krāsas pigmentu;
Baltais stafilokoks (Staphylococcus albus) – veido baltas krāsas pigmentu;
Citrondzeltenais stafilokoks (Staphylococcus citreus ) – veido citrondzeltenas krāsas pigmentu.

Pārējās stafilokoku sugas cilvēkiem nav patogēnas.

Gram (+) koki, neveido sporas.

Enterotoksīni ir ļoti izturīgi pret karstumu un spēj izturēt ilgstošu vārīšanu. Tos nav iespējams inaktivēt parastos pārtikas termiskās apstrādes procesos
(pasterizācija u.tml.).

Aug gan aerobos, gan anaerobos apstākļos.

Aug +6,5-50°C temperatūrā (toksīnu veidošanās +10-48° C temperatūrā).

Optimālā augšanas temperatūra: +30-37°C.

Aug pie pH 4,2-9,3.

Enterotoksīnu produktā var būt veselībai kaitīgā koncentrācijā, ja produktā stafilokoku skaits ir > 105 KVV/g.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants