Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 05.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Bīstamību analīze un kritiskie kontroles punkti', 1.
  • Prezentācija 'Bīstamību analīze un kritiskie kontroles punkti', 2.
  • Prezentācija 'Bīstamību analīze un kritiskie kontroles punkti', 3.
  • Prezentācija 'Bīstamību analīze un kritiskie kontroles punkti', 4.
  • Prezentācija 'Bīstamību analīze un kritiskie kontroles punkti', 5.
  • Prezentācija 'Bīstamību analīze un kritiskie kontroles punkti', 6.
  • Prezentācija 'Bīstamību analīze un kritiskie kontroles punkti', 7.
  • Prezentācija 'Bīstamību analīze un kritiskie kontroles punkti', 8.
Darba fragmentsAizvērt

HACCP (Hazardz Analyses and Critical Control Points) ir angļu vārdu saīsinājums, kas tulkojumā nozīmē: Bīstamību analīze un kritiskie kontroles punkti.
HACCP – pārtikas uzņēmuma paškontroles sistēma, drošas un nekaitīgas pārtikas apritei, kura iekļauj sevī katra pārtikas aprites posma uzraudzību un analīzi, nosaka posmus pārtikas apritē, kuri ir kritiski (bīstami) pārtikas drošībai un nekaitīgumam un ievieš efektīvas kontroles un uzraudzības procedūras šajos posmos.
HACCP sistēma ir balstīta uz septiņiem galvenajiem principiem, kuri nosaka secīgu rīcību bīstamību identificēšanā un savlaicīgā novēršanā:

pārtikas piesārņojuma mikrobioloģisko, ķīmisko un fizikālo riska cēloņu analīzes veikšana, izvērtējot tehnoloģiskā procesa plūsmas;

2. kritisko kontroles punktu noteikšana, izvērtējot pārtikas uzņēmuma rīcības, kuras var būtiski ietekmēt pārtikas produktu drošumu;

3. mērķa parametru noteikšana kritiskajos kontroles punktos, izvirzot nepieciešamās prasības jeb limitus (robežas) kontroles parametriem.

Autora komentārsAtvērt
Atlants