Vērtējums:
Publicēts: 19.10.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Fermenti', 1.
  • Referāts 'Fermenti', 2.
  • Referāts 'Fermenti', 3.
  • Referāts 'Fermenti', 4.
  • Referāts 'Fermenti', 5.
  • Referāts 'Fermenti', 6.
  • Referāts 'Fermenti', 7.
  • Referāts 'Fermenti', 8.
  • Referāts 'Fermenti', 9.
  • Referāts 'Fermenti', 10.
  • Referāts 'Fermenti', 11.
  • Referāts 'Fermenti', 12.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Kas ir fermenti?    4
  Fermentu darbības būtība    4
  Fermentu klasifikācijas grupas    7
  Fermenti, to loma gremošanas procesā    8
  Nobeigums    11
  Izmantotā literatūra    12
Darba fragmentsAizvērt

Mans referāts ir par bioķīmiskajiem katalizatoriem – fermentiem.
Fermentu būtība ir palielināt reakcijas ātrumu. Tie veicina daudzu svarīgu reakciju norisi dzīvajos organismos. Fermenti paši reakcijas rezultātā nemainās. Gadījumā, ja tie temperatūras vai kādu citu iemeslu rezultātā tiek mainīti, tie nespēj vairs veikt savas funkcijas.
Fermentus iedala sešās grupās.
Ļoti lielu lomu tie ieņem gremošanas procesā. Tur, piemēram, atrodas tripsīns, amilāze un lipāze u.c. nozīmīgi fermenti. To nepietiekamība var izraisīt dažādus gremošanas orgānu traucējumus.
Pēc savas uzbūves fermenti ir olbaltumvielas.
ermenti [lat. fermentum ‘ieraugs’] – arī enzīmi – īpašas olbaltumvielas, kas katra specifiski paātrina kādus dzīvajos organismos norisošos ķīmiskos procesus, regulē kādus vielmaiņas procesus; fermenti ir tiešie gēnu darbības produkti. (Avots nr.1)
Jau daudzkārt pieminēti bioķīmiskie katalizatori – fermenti, kuri veicina daudzu svarīgu reakciju norisi dzīvajos organismos. Fermentu iedarbībā tiek šķelti dažādi ogļhidrāti, norisinās rūgšanas procesi u. c.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants