Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.01.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Ogļhidrāti', 1.
  • Referāts 'Ogļhidrāti', 2.
  • Referāts 'Ogļhidrāti', 3.
  • Referāts 'Ogļhidrāti', 4.
  • Referāts 'Ogļhidrāti', 5.
  • Referāts 'Ogļhidrāti', 6.
  • Referāts 'Ogļhidrāti', 7.
  • Referāts 'Ogļhidrāti', 8.
  • Referāts 'Ogļhidrāti', 9.
  • Referāts 'Ogļhidrāti', 10.
  • Referāts 'Ogļhidrāti', 11.
  • Referāts 'Ogļhidrāti', 12.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ogļhidrātu iedalījums    3
  Ogļhidrātu veidošanās dabā    4
  Ogļhidrātu ķīmiskās īpašības    5
  Ogļhidrātu avoti, ieteicamās devas un nozīme organismā    6
  Ogļhidrātu svarīgākie pārstāvji    8
  Ogļhidrātu diēta    10
  Izmantotā literatūra    12
Darba fragmentsAizvērt

Ogļhidrāti ir ķīmiski savienojumi, kas sastāv no oglekļa, ūdeņraža un skābekļa. Tie ir primārais smadzeņu un visa organisma enerģijas avots, kā arī to uzņemšana pietiekamā daudzumā nodrošina nemainīgas ķermeņa masas uzturēšanu.
Ogļhidrātu iedalījums
Atkarībā no molekulu skaita, ogļhidrātus strukturāli iedala monosaharīdos jeb vienkāršos cukuros, disaharīdos un oligosaharīdos un polisaharīdos.
Monosaharīdi jeb vienkāršie cukuri sastāv no vienas molekulas un uzturā tos galvenokārt pārstāv glikoze un fruktoze, kas ir augļos, ogās, dārzeņos, medū.
Disaharīdi sastāv no divām monosaharīdu molekulām un uzturā svarīgākiem no tiem ir saharoze jeb cukurbiešu cukurs, laktoze jeb piena cukurs un maltoze jeb iesalas cukurs. …

Autora komentārsAtvērt
Atlants