Vērtējums:
Publicēts: 20.02.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Fermenti un fermentpreparāti', 1.
  • Konspekts 'Fermenti un fermentpreparāti', 2.
  • Konspekts 'Fermenti un fermentpreparāti', 3.
  • Konspekts 'Fermenti un fermentpreparāti', 4.
Darba fragmentsAizvērt

„Fermenti, fermentu preparāti un antifermenti.”


Enzīmi jeb fermenti ir samērā sarežģītas olbaltumvielas, kas organismā veic bioloģisko katalizatoru uzdevumu. Enzīmi atrodas visos dzīvajos organismos un regulē visus vielmaiņas procesus.

Pēc uzbūves enzīmus iedala 2grupās:
1.Vienkāršie enzīmi – veidoti no aminoskābēm un daudz to ir gremošanas sulās ( piem., pepsīns tripsīns, himotripsīns u.c.).
2.Saliktie enzīmi – bez olbaltumvielām ( t.s. apofermenta) ietilps arī mazmolekulāri neolbaltumvielas dabas savienojumi – kofermenti jeb koenzīmi (piem., vitamīnu atvasinājumi, glutations).
Apoferments nosaka enzīma specifiskumu – spēju paātrināt tikai noteiktu ķīmisku reakciju, bet koenzīms katalizējamā reakcijā visbiežāk pārnes atsevišķus atomus vai atomu grupas. …

Autora komentārsAtvērt
Atlants