Pārtikas produkti satur.
1.Neorganiskas vielas (ūdens, sāļi)
2.Vitamīnus
3.Uzturvielas (tauki, olbaltumvielas, ogļhidrāti)
Ogļhidrāti.
Tos iedala:
1.vienkāršajos jeb monosaharīdos (CnH2nO)
Glikoze C6H12O6, fruktoze – vīnogu cukurs. Glikozes līmenis asinīs ir nemainīgs 3,3 – 5,5mmol/l. Lieko glikozi insulīns pārvērš par glikogēnu – dzīvnieku ciete.
2.saliktie ogļhidrāti
disaharīdi – veido 2 monosaharīdi (biešu cukurs jeb saharoze; piena cukurs jeb laktoze)
polisaharīdi – daudzi monosaharīdi (ciete; glikogēns jeb dzīvnieku ciete – dzīvnieku gaļa; celuloze)…