Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.05.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu pētījumi pasaulē un Latvijā', 1.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu pētījumi pasaulē un Latvijā', 2.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu pētījumi pasaulē un Latvijā', 3.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu pētījumi pasaulē un Latvijā', 4.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu pētījumi pasaulē un Latvijā', 5.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu pētījumi pasaulē un Latvijā', 6.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu pētījumi pasaulē un Latvijā', 7.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu pētījumi pasaulē un Latvijā', 8.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu pētījumi pasaulē un Latvijā', 9.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu pētījumi pasaulē un Latvijā', 10.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu pētījumi pasaulē un Latvijā', 11.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu pētījumi pasaulē un Latvijā', 12.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu pētījumi pasaulē un Latvijā', 13.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu pētījumi pasaulē un Latvijā', 14.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu pētījumi pasaulē un Latvijā', 15.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu pētījumi pasaulē un Latvijā', 16.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu pētījumi pasaulē un Latvijā', 17.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu pētījumi pasaulē un Latvijā', 18.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielu pētījumi pasaulē un Latvijā', 19.
Darba fragmentsAizvērt

Darba mērķis
Iepazīties ar olbaltumvielu zinātniekiem un svarīgākajiem pētījumiem ne tikai pasaulē, bet arī Latvijā.
Jakopo Bekkari
Itāliešu zinātnieks
1728. gadā no kviešu miltiem, tos skalojot ar ūdeni, pirmoreiz izdalīja olbaltumvielas.
Antuāns Fransuā de Furkrua
Franču ķīmiķis
Atklāja, ka olbaltumvielas ir olu baltumā, asinīs, olbaltumvielu serumā, fibrīnā un slapjā augu līmē.
Herrīts Mulders
Holandiešu organiskās ķīmijas zinātnieks
1836. gadā aprakstījis ķīmisko sastāvu olbaltumvielām.
Veica pirmās analīzes dažādām olbaltumvielām, un atklāja, ka tās visām ir līdzīga empīriska formula.
Emīls Fišers
Vācu ķīmiķis
20. gs sākumā pierādīja, ka olbalumvielas sastāv no aminoskābju atlikumiem, kas ir saistīti ar peptīdsaitēm.
Lainuss Kārls Polings
Amerikāņu zinātnieks
Izskaidroja olbaltumvielu otrējo struktūru kā polipeptīdvirknes veidotu spirāli, kuru stabilizē ūdeņraža saites;
Atklāja, ka peptīdgrupa ir planāra, un karbonilgrupas skābekļa atoms un aminogrupas ūdeņraža atoms atrodas trans pozīcijā.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants