Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.02.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Cietes noteikšana dažādu šķirņu kartupeļos', 1.
  • Konspekts 'Cietes noteikšana dažādu šķirņu kartupeļos', 2.
Darba fragmentsAizvērt

Kartupelis satur daudz vērtīga, taču tajā ir arī vielas, kas ēdējam var būt kaitīgas, – tie ir glikoalkaloīdi. Glikoalkaloīdi ir toksiski savienojumi, kuru pārdozēšanas rezultātā var rasties slikta dūša, vemšana, caureja, vēdera krampji vai galvassāpes. Ir arī smagāki gadījumi, pat nāve.
Iesakām uzturā lietot arī kartupeļu sulu. Kartupeļu sula attīra organismu, ārstē kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu, gastrītu, hipertoniju, veicina brūču dzīšanu.

Rezultātu izvērtēšana.
Dzeltenās krāsas kartupeļos- Vineta un Resurss, ir vairāk cietes masas nekā sarkanas krāsas kartupelī Resurss. Veicot šo eksperimentu , tas tika pieradīts- Vineta un Resurss šķirnes kartupeļa sulas iekrāsojas tumšākā krāsā nekā Resurss kartupeļa sula.

Secinājumi.
Laboratorijas darbs apstiprināja mūsu pieņemto hipotēzi- dzeltenās krāsas kartupeļos ir vairāk cietes nekā citu krāsu kartupeļos. Tika praktiski pierādīts tas, ka dažādas šķirnes kartupeļos ir atšķirīga cietes masas daļa.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Atlants