-
Ogļhidrāti
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
Ievads | ||
Kas ir ogļhidrāti? | ||
Ogļhidrātu nozīme organismā | ||
Ogļhidrātu iedalījums | ||
Monosaharīdi | ||
1) | glikoze | |
2) | fruktoze | |
3) | riboze | |
4) | dezoksiriboze | |
Disaharīdi | ||
1) | saharoze | |
2) | laktoze | |
3) | maltoze | |
Polisaharīdi | ||
1) | celuloze | |
2) | ciete jeb sterķele | |
3) | glikogēns | |
4) | hitīns | |
Secinājumi |
Hitīns
Formula:(C8H13NO5)n
Hitīns ir dabā bieži sastopams slāpekļa saturošs polisahardīs;
No hitīna sastāv posmkāju ārējie apvalki, un to satur arī dažu mugurkaulnieku skelets;
Sastopams moluskos, pleckājos, sūneņos, tārpos, baktērijās, sēnēs un ķērpjos;
Hitīns nešķīst ūdenī, atšķaidītās skābēs, sārmos, spirtā un citos organiskos šķīdinātājos;
Hitīns hidrolizējas līdz glikozamīnam un etiķskābei;
Izmanto:
1) hitozāna rūpnieciskai iegūšanai no vēžveidīgo čaulām;
2) mikrobioloģiskiem produktiem.
Secinājumi
Ogļhidrāti ir organiski savienojumi;
Ogļhidrāti sastāv no oglekļa(C), skabekļa(O) un ūdeņraža(H);
Ogļhidrātus iedala monosaharīdos, disaharīdos un polisaharīdos;
Ogļhidrāti ir galvenais enerģijas avots visām organisma funkcijām, arī citu barības vielu pārstrādei, olbaltumu un tauku apmaiņai;
Ogļhidrātus ne tikai izmanto uztūrā, bet arī rūpniecībā.
…
Vidusskolas līmeņa prezentācija, novērtēta ar 10 ballēm. Saturs: Ievads Kas ir ogļhidrāti? Ogļhidrātu nozīme organismā Ogļhidrātu iedalījums Monosaharīdi 1) glikoze 2) fruktoze 3) riboze 4) dezoksiriboze Disaharīdi 1) saharoze 2) laktoze 3) maltoze Polisaharīdi 1) celuloze 2) ciete jeb sterķele 3) glikogēns 4) hitīns Secinājumi Izmantotās literatūras saraksts