Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.06.2019.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas, to iegūšana, struktūra, uzbūve, fizikālās īpašības', 1.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas, to iegūšana, struktūra, uzbūve, fizikālās īpašības', 2.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas, to iegūšana, struktūra, uzbūve, fizikālās īpašības', 3.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas, to iegūšana, struktūra, uzbūve, fizikālās īpašības', 4.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas, to iegūšana, struktūra, uzbūve, fizikālās īpašības', 5.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas, to iegūšana, struktūra, uzbūve, fizikālās īpašības', 6.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas, to iegūšana, struktūra, uzbūve, fizikālās īpašības', 7.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas, to iegūšana, struktūra, uzbūve, fizikālās īpašības', 8.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas, to iegūšana, struktūra, uzbūve, fizikālās īpašības', 9.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas, to iegūšana, struktūra, uzbūve, fizikālās īpašības', 10.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas, to iegūšana, struktūra, uzbūve, fizikālās īpašības', 11.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas, to iegūšana, struktūra, uzbūve, fizikālās īpašības', 12.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas, to iegūšana, struktūra, uzbūve, fizikālās īpašības', 13.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas, to iegūšana, struktūra, uzbūve, fizikālās īpašības', 14.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas, to iegūšana, struktūra, uzbūve, fizikālās īpašības', 15.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas, to iegūšana, struktūra, uzbūve, fizikālās īpašības', 16.
Darba fragmentsAizvērt

Iedalījums: Olbaltumvielas iedala:
• vienkāršajās olbaltumvielās (proteīnos), kas veidotas tikai no vienas vai vairākām aminoskābju virknēm, piemēram, albumīns;
• saliktajās olbaltumvielās (proteīdos), kurās bez aminoskābju virknes/-ēm sastāvā ir arī citas vielas, piemēram, hemoglobīns.
Vienkāršās olbaltumvielas jeb proteīni ir tikai no vienas vai vairākām aminoskābju virknēm sastāvošas olbaltumvielas. Nereti ar jēdzienu „proteīns” saprot arī olbaltumvielas kā tādas.
Vienkāršās olbaltumvielas nav iespējams iedalīt grupās, balstoties uz to ķīmisko struktūru un sastāvu, kas ir salīdzinoši sarežģīts, tāpēc tos grupē pēc šķīdības dažādos šķīdinātājos un daļiņu formas. Pazīstamākie proteīnu veidi:
• Albumīni — neitrāli, ūdenī un atšķaidītos sāļu šķīdumos šķīstoši. Piesātinātos sāļu šķīdumos nešķīst. Ar vislielāko bioloģisko uzturvērtību. Sastopami gan dzīvnieku, gan augu valstī, piemēram olas baltumā (ovoalbumīni) un pienā (laktoalbumīni).

Atlants