Vērtējums:
Publicēts: 02.05.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Tauki', 1.
  • Prezentācija 'Tauki', 2.
  • Prezentācija 'Tauki', 3.
  • Prezentācija 'Tauki', 4.
  • Prezentācija 'Tauki', 5.
  • Prezentācija 'Tauki', 6.
  • Prezentācija 'Tauki', 7.
  • Prezentācija 'Tauki', 8.
  • Prezentācija 'Tauki', 9.
  • Prezentācija 'Tauki', 10.
  • Prezentācija 'Tauki', 11.
  • Prezentācija 'Tauki', 12.
  • Prezentācija 'Tauki', 13.
  • Prezentācija 'Tauki', 14.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Dabasvielas   
  Tauku sastāvs un uzbūve   
  Taukskābes   
  Tauku iegūšana   
  Fizikālās īpašības   
  Ķīmiskās īpašības   
  Tauku nozīme dabā   
  Tauku iedalījums   
  Tauki uzturā   
  Aptaukošanās   
Darba fragmentsAizvērt

Taukus iedala divās grupās – piesātinātie un nepiesātinātie. Piesātinātie tauki ir atrodami krējumā, margarīnā un ceptā pārtikā. Nepiesātinātie tauki ir atrodams augu eļļās un trekno zivju ēdienos.
Dažādu dzīvnieku organismos tauku saturs ir dažāds. Piemēram, labi barota cūka ir 23-30% tauku, zušos 3,7% tauku, siļķēs tikai 6% tauku.
Tauki sastopami arī pienā. Govs pienā vidēji ir 3,7% tauku, bet kazas pienā – 4,8%.
Augos tauku saturs ir ļoti atšķirīgs, tā piemēram, zemesriekstos ir 35-42% tauku, eļļas palmas augļos -65-72%, linsēklās -37-40%, kaņepju sēklās -32%, bet rudzu graudos tikai 2%.

Atlants