Vērtējums:
Publicēts: 03.01.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Ķiploki', 1.
  • Referāts 'Ķiploki', 2.
  • Referāts 'Ķiploki', 3.
  • Referāts 'Ķiploki', 4.
  • Referāts 'Ķiploki', 5.
  • Referāts 'Ķiploki', 6.
  • Referāts 'Ķiploki', 7.
  • Referāts 'Ķiploki', 8.
  • Referāts 'Ķiploki', 9.
  • Referāts 'Ķiploki', 10.
  • Referāts 'Ķiploki', 11.
  • Referāts 'Ķiploki', 12.
  • Referāts 'Ķiploki', 13.
Darba fragmentsAizvērt

Ķiploki bija pazīstami jau pirms mūsu ēras, sākumā kā ārstniecības augs, vēlāk arī kā dārzenis, galvenokārt kā garšaugs. Savvaļā daudzas dažādas formas ir sastopamas Afganistānā, Irānā, Ķīnā. Senos laikos ķiploki tika audzēti arī Ēģiptē. Par ķiplokiem atgādina uzraksti uz Heopsa piramīdas: ar tiem ēdināja vergus – šīs piramīdas cēlājus. Senajā Grieķijā arī audzēja ķiplokus, bet ikdienas uzturā nelietoja, jo ķiploku smaku uzskatīja par ļoti nepatīkamu, tā apvainojot Dieva jūtas.
Kopumā ar ķiploku izcelšanos saista trīs centrus: 1) Vidusāziju, kur ķiploki ir gan kultūra, gan savvaļā; 2) Vidusjūras baseinu, kur izveidotas daudzas šķirnes, bet savvaļā ķiploki neaug; 3) Kaukāza – Karpatu rajons, kur ķiploki ir gan kultūra, gan savvaļā. …

Autora komentārsAtvērt
Atlants