-
Telpaugu nozīme viesmīlīgas atmosfēras radīšanā
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
Ievads | 3 | |
1. | Kā izvēlēties piemērotus telpaugus | 4 |
1.1 | Telpaugu ietekme uz veselību | 7 |
2. | Rūpes par telpaugiem | 7 |
3. | Telpaugi viesmīlības nozarē | 9 |
Secinājumi | 11 | |
Izmantotās literatūras avoti | 13 |
Ir pierādīts, ka augi telpās nav tikai acu priecēšanai. Tie darbojas arī kā gaisa mitrinātāji, skābekļa ražotāji, kaitīgo, gaistošo vielu filtrētāji, gaisa sastāva uzlabotāji, attīrītāji, utt. Daudzus no telpās audzētajiem augiem pasaulē izmanto klasiskajā homeopātijā, aromterapijā, fitoterapijā, kā arī medicīnā — dažādu slimību ārstēšanā. Telpaugi attīra gaisu telpās no toksiskajām vielām, ko izdala plastikāta segumi, lakas un mazgāšanas līdzekļi. Šim mērķim kalpo ikviens istabas augs, tādēļ atliek vien izvēlēties piemērotāko.
Telpaugi var būt arī lieliski palīgi cīņā pret saaukstēšanos un dažādām slimībām. Šajā gadījumā noderēs augi, kuriem ir daudz zaļu lapu, jo tie palīdz telpā uzturēt mitru gaisu. Pētījumi liecina, ka šāda veida augi telpā var palielināt mitruma līmeni par 5%. Tādi ir, piemēram, efejas, noteikta veida lilijas un vijolītes. Savukārt stresa noņemšanai ieteicams savā tuvumā turēt kādu no mūžam zaļojošajiem augiem – piemēram, bambusu. Pētījumi liecina, ka arī slikti apgaismotās telpās šie augi jūtas labi un rada relaksējošu atmosfēru. [4.]
Tātad, izvēloties telpaugus konkrētai viesmīlības iestādei, ir vērts ņemt vērā to spēju pozitīvi ietekmēt viesu un apkalpojošā personāla fizisko un emocionālo veselību. Tomēr nekādā gadījumā nedrīkstētu papildināt interjeru ar telpaugiem, balstoties tikai uz šādu kritēriju.…
Telpaugi ir augi, ko audzē iekštelpās, piemēram, dzīvesvietās, birojos, protams, arī viesnīcās un restorānos. Tos parasti audzē dekoratīviem nolūkiem un arī veselības apsvērumu dēļ, piemēram, iekštelpu gaisa attīrīšanai. Augi telpā nodrošina siltuma un komforta sajūtu, tie akcentē viesmīlību un atdzīvina jebkuru interjeru. Tātad var apgalvot, ka telpaugi ir būtiska viesmīlības nozares sastāvdaļa, kas jāņem vērā, veidojot un nodrošinot jebkuru viesmīlības iestādes interjeru.