-
Kafija
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
IEVADS | 3 | |
1. | MAZĀS PUPAS LIELAIS SPĒKS | 5 |
2. | KAFIJA TRĪS ZAGĻU NAGOS | 7 |
3. | RĪTA RITUĀLA DZĒRIENS | 8 |
4. | KAFIJAS RAŠANĀS VĒSTURE | 11 |
5. | KAFIJA PIRMS MŪSDIENU KAFIJAS | 13 |
SECINĀJUMI | 15 | |
IZMANTOTO INFORMĀCIJAS AVOTU SARAKSTS | 16 |
SECINĀJUMI
1) Astoņu simtu gadu garumā kafijas dzeršana ir kļuvusi par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu miljoniem cilvēku pasaulē.
2) Autore noskaidroja, ka visas kafijas pupiņas, ko pasaulē izmanto kafijas pagatavošanai, izaug zemeslodes ekvatoriālajos apgabalos.
3) Kafijas audzēšanā, ražošanā un tirdzniecībā ir nodarbināti 25 miljoni cilvēku. To audzē vairāk nekā 50 pasaules valstīs. Pasaulē ir sastopamas vairāk nekā 100 kafijas šķirnes.
4) Lietojot kafiju saprātīgās devās, tā stimulē organisma izvadfunkciju, aktivizē zarnu trakta un smadzeņu darbību, labvēlīgi iedarbojas uz plaušām, uzmundrina, aizdzen miegainību un uzlabo garastāvokli.
5) Kafija veicina kalcija izvadi no organisma, tādēļ cilvēkiem, kuriem ir trausli kauli, vajadzētu ierobežot kafijas dzēriena patēriņu.
6) Autore noskaidroja, ka cigoriņi ir pasaulē pats populārākais kafijas aizvietotājs, pati vērtīgākā auga daļa ir sakne. Cigoriņos ir ļoti vērtīgas barības vielas, tie nomierinoši iedarbojas uz centrālo nervu sistēmu, uzlabo sirdsdarbību, rosina apetīti un uzlabo gremošanu. Cigoriņu sakņu ekstrakts pazemina cukura līmeni asinīs.
7) Lietojot kafiju ilgstoši un bieži, veidojas pieradums. Pārāk bieža un pārmērīga kafijas lietošana ir kaitīga veselībai.
…
Vārds „kafija” cēlies no Kafas provinces Etiopijā. Tomēr pats vārds „kafija”, kā tas pirmajā brīdī varētu šķist, nav radies no Kafas provinces nosaukuma. Tas cēlies no senarābu vārda „Qahwah”, kas nozīmē uzmundrinošs. Gani ievērojuši, ka pēc kafijas koka lapu ēšanas kazas kļūst mundrākas. Kad par to uzzināja mūki, viņi koka lapas aplēja ar karstu ūdeni, tā iegūstot karstu spēcīgu novārījumu, kas radīja uzmundrinošu efektu. Vietējie iedzīvotāji izmantoja kafiju kā pārtikas produktu. Par to, ka šādas īpašības piemīt arī kafijas pupiņām, cilvēki uzzināja daudz vēlāk, kad, sajaucot zaļo kafijas pupiņu mīkstumu ar dzīvnieku taukiem, gatavoja no tās bumbiņas, ko izmantoja kā pārtiku garos pārceļojumos [7, 21].