Vērtējums:
Publicēts: 27.09.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Esteri un tauki', 1.
  • Prezentācija 'Esteri un tauki', 2.
  • Prezentācija 'Esteri un tauki', 3.
  • Prezentācija 'Esteri un tauki', 4.
  • Prezentācija 'Esteri un tauki', 5.
  • Prezentācija 'Esteri un tauki', 6.
  • Prezentācija 'Esteri un tauki', 7.
  • Prezentācija 'Esteri un tauki', 8.
  • Prezentācija 'Esteri un tauki', 9.
  • Prezentācija 'Esteri un tauki', 10.
  • Prezentācija 'Esteri un tauki', 11.
  • Prezentācija 'Esteri un tauki', 12.
  • Prezentācija 'Esteri un tauki', 13.
  • Prezentācija 'Esteri un tauki', 14.
  • Prezentācija 'Esteri un tauki', 15.
  • Prezentācija 'Esteri un tauki', 16.
  • Prezentācija 'Esteri un tauki', 17.
  • Prezentācija 'Esteri un tauki', 18.
  • Prezentācija 'Esteri un tauki', 19.
  • Prezentācija 'Esteri un tauki', 20.
Darba fragmentsAizvērt

Tauku iegūšana.
Dzīvnieku taukus iegūst, taukaudus karsējot vai apstrādājot ar pārkarsētu tvaiku. Rūpnieciski no kauliem taukus izdala, ekstrahējot tos ar šķīdinātājiem.
Augos tauki uzkrājas sēklās, tādējādi taukus iegūst augu sēklas presējot vai ekstrahējot ar šķīdinātājiem.

Tauku fizikālās īpašības.
Šķidri (augu tauki) vai cieti (dzīvnieku tauki).
Tie nešķīst ūdenī.
Raksturīga emulsiju veidošanās.
Labi šķist nepolāros šķidinātājos.
Kušanas temperatūras ir zemākas par 100°C.

Tauku ķīmiskās īpašības.
Tauku hidrolīze norisinās cilvēku un dzīvnieku organismā. Ar pārtikas produktiem uzņemtos taukus fermenti sašķeļ līdz taukskābēm un glicerīnam.

Autora komentārsAtvērt
Atlants