Vērtējums:
Publicēts: 08.04.2019.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Gremošana', 1.
  • Konspekts 'Gremošana', 2.
  • Konspekts 'Gremošana', 3.
  • Konspekts 'Gremošana', 4.
Darba fragmentsAizvērt

3.Ierakstiet atbilstošā gremošanas orgāna nosaukumu un funkcijas!
1. Siekalu dziedzēris. Siekalas iedarbojas uz barību, esošais tajos enzīms amilāze šķeļ ogļhidrātus, lizozīms iznīcina mikroorganismus un mucīns salipina barību.
2. Barības vads. Tajā izdalas sekrēts no gļotādas dziedzeriem, kurš veicina barības slīdēšanu uz lēju, tajā laikā ar barības vada gludas muskulāturas saraušanu – barība nonāk kuņģī.
3. Aknas. Aknas funkcijas – no glikozes sintizēt un uzkrāt rezerves glikogēnu, pārstradāt olbaltumvielas , izdalīt žulti. Ka arī fltrēt organismu no indīgām vielām, noradīt medikamentus un hormonus.
4. Žultspuslis. Žults šķeļ taukus.
5. Kuņģis. Kuņģim ir sula, kas satur pepsīnu un sālsskabi, šie enzīmi šķeļ olbaltumvielas. Kuņģa audi tiek nosargāti no pepsīna un sālsskābes ar gļotam, kurus izdāla kuņģa gļotādas dziedzeri.
6. Aizkuņģa dziedzeris. Kuņga skāba vide, tiek neitralizēta ar aizkuņģa dziedzera sulu. Tripsīns no aizkuņģa dziedzera turpina šķelt olbaltumvielas, amilāze turpina šķelt cieti.
7. Resna zarna. Tajā pārstrādā nesagremotās barības atliekas, ka arī notiek ūdens un vitamīnu uzsūkšana asinīs.

Autora komentārsAtvērt
Atlants