Vērtējums:
Publicēts: 08.03.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 12 vienības
Atsauces: Ir
  • Referāts 'Antocianīnu noteikšana augu ekstraktos', 1.
  • Referāts 'Antocianīnu noteikšana augu ekstraktos', 2.
  • Referāts 'Antocianīnu noteikšana augu ekstraktos', 3.
  • Referāts 'Antocianīnu noteikšana augu ekstraktos', 4.
  • Referāts 'Antocianīnu noteikšana augu ekstraktos', 5.
  • Referāts 'Antocianīnu noteikšana augu ekstraktos', 6.
  • Referāts 'Antocianīnu noteikšana augu ekstraktos', 7.
  • Referāts 'Antocianīnu noteikšana augu ekstraktos', 8.
  • Referāts 'Antocianīnu noteikšana augu ekstraktos', 9.
  • Referāts 'Antocianīnu noteikšana augu ekstraktos', 10.
  • Referāts 'Antocianīnu noteikšana augu ekstraktos', 11.
  • Referāts 'Antocianīnu noteikšana augu ekstraktos', 12.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    4
  LITERATŪRAS APSKATS    5
1.  ANTOCIANĪNU RAKSTUROJUMS    5
2.  ANTOCIANĪNU NOTEIKŠANAS METODES    5
2.1.  Kopējā antocianīnu satura noteikšana    6
2.2.  HPLC pielietojums antocianīnu satura noteikšanai    6
2.2.1.  Parauga sagatavošana    6
2.2.2.  Detektori    7
2.2.3.  Kolonnas    7
2.2.4.  Eluēšana    7
3.  ANTOCIANĪNU DAUDZUMS AUGOS    8
  SECINĀJUMI    10
  LITERATŪRA    11
Darba fragmentsAizvērt

3. ANTOCIANĪNU DAUDZUMS AUGOS
Dažādos augos ir konstatēti dažādi antocianīnu daudzumi. Tipiska antocianīnu analīzes hromatogramma dota 1.att. Piemēram, acai palmās (Euterpe oleracea) ar HPLC metodi konstatēti 9 dažādi savienojumi (daži no tiem ir cianidīn-3-glikozīds, cianidīn-3-rutinozīds, pelargonidīn-3-glikozīds 3, peonidīn-3-glikozīds 4 u.c.). Acerolās (Malpighia emarginata) konstatēja 4 dažādus savienojumus. Cianidīn-3-ramnozīds ir galvenais antocianīns, kas atrasts abās palmu šķirnēs, tā daudzums svārstās no 76% līdz 78% no kopējā antocianīnu satura, 13% līdz 16% ir pelargonidīn-3-ramnozīds, 6-8% cianidīns un 2-3% pelargonidīns [7].
Artišoka galviņās ar HPLC-MS metodi tika identificēti 13 dažādi antocianīni, piemēram, cianidīn-3,5-diglikozīds 5, cianidīn-3-glikozīds, cianidīn-3,5-malonildiglikozīds, peonidīn-3-glikozīds 4 u.c. Kopējais antocianīnu saturs ir no 8.4 līdz 1705.4 mg/kg sausas masas [10].
Muskadīnvīnogās ‘Jumbo’ un ‘Cowart’ ar HPLC-ESI-MS metodi tika identificēti 5 dažādi antocianīni (delfinidīn-3,5-diglikozīds, cianidīn-3,5-diglikozīds 5, petunidīn-3,5-diglikozīds, peonidīn-3,5-diglikozīds, malvidīn-3,5-diglikozīds 6. Antocianīnu saturs ‘Jumbo’ un ‘Cowart’ mizās ir lielāks nekā auglī 10.0 un 7.7 mg/g, bet pašos augļos 4.1 un 2.6 mg/g [5].

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Atlants