Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 1.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 2.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 3.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 4.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 5.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 6.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 7.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 8.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 9.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 10.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 11.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 12.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 13.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 14.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 15.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 16.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 17.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 18.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 19.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 20.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 21.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 22.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 23.
Darba fragmentsAizvērt

Olbaltumvielas.
Olbaltumvielas ir dabiski lielmolekulārie savienojumi, kas veidoti no aminoskābju atlikumiem, kuri saistīti ar peptīdsaitēm.
Olbaltumvielas vajadzīgas plastiskajiem procesiem, kas saistīti ar augšanu, attīstību, organisma šūnu un audu atjaunošanos, tās izpilda arī aizsargfunkcijas, ir fermentu un hormonu struktūrkomponenti.
Dienā ir nepieciešams 1g olbaltumvielu uz 1kg ķermeņa masas.

Olbaltumvielas iedala:
proteīnos (sastāv tikai no aminoskābju virknes vai virknēm, piemēram, albumīns)
proteīdos(satur arī daļu, kas nesastāv no aminoskābēm, piemēram, hemoglobīns).
Olbaltumvielas ir būtiskākā dzīvo organismu šūnu sastāvdaļa (no tām sastāv 45% no dzīvnieku organisma). Tās galvenokārt veido apmēram 20 dažādas aminoskābes, no kurām 8 ir neaizstājamās.

Autora komentārsAtvērt
Atlants