Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 1.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 2.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 3.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 4.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 5.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 6.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 7.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 8.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 9.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 10.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 11.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 12.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 13.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 14.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 15.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 16.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 17.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 18.
Darba fragmentsAizvērt

Kas ir olbaltumvielas?
Olbaltumvielas ir biopolimēri, kas sastāv no 20 dažādām aminoskābēm, kuras savstarpēji saistītas ar peptīdsaitēm. Polipeptīds ir olbaltumvielas molekula veidošanās procesā.
Olbaltumvielas iedala:
1)proteīnos (sastāv tikai no aminoskābju virknes vai virknēm, piemēram, albumīns)

2)proteīdos (satur arī daļu, kas nesastāv no aminoskābēm, piemēram, hemoglobīns).

Ļoti bieži ar jēdzienu proteīns saprot olbaltumvielas kā tādas

Olbaltumvielas ir būtiskākā dzīvo organismu šūnu sastāvdaļa (no tām sastāv 45% no dzīvnieku organisma). Tās galvenokārt veido apmēram 20 dažādas aminoskābes, no kurām 8 ir neaizstājamās: izoleicīns, leicīns, metionīns, fenilalanīns, treonīns, triptofāns, valīns, lizīns (zīdaiņiem – arī histidīns un arginīns).

Autora komentārsAtvērt
Atlants