Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.02.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Ķiploki un mārrutki', 1.
  • Referāts 'Ķiploki un mārrutki', 2.
  • Referāts 'Ķiploki un mārrutki', 3.
  • Referāts 'Ķiploki un mārrutki', 4.
  • Referāts 'Ķiploki un mārrutki', 5.
  • Referāts 'Ķiploki un mārrutki', 6.
  • Referāts 'Ķiploki un mārrutki', 7.
  • Referāts 'Ķiploki un mārrutki', 8.
  • Referāts 'Ķiploki un mārrutki', 9.
  • Referāts 'Ķiploki un mārrutki', 10.
  • Referāts 'Ķiploki un mārrutki', 11.
  • Referāts 'Ķiploki un mārrutki', 12.
  • Referāts 'Ķiploki un mārrutki', 13.
  • Referāts 'Ķiploki un mārrutki', 14.
  • Referāts 'Ķiploki un mārrutki', 15.
  • Referāts 'Ķiploki un mārrutki', 16.
  • Referāts 'Ķiploki un mārrutki', 17.
  • Referāts 'Ķiploki un mārrutki', 18.
  • Referāts 'Ķiploki un mārrutki', 19.
  • Referāts 'Ķiploki un mārrutki', 20.
  • Referāts 'Ķiploki un mārrutki', 21.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
1.  Ķiploku un mārrutku raksturojums, ražošanas apjomi    3
2.  Ķiploku un mārrutku enerģētiskās vērtības raksturojums    8
3.  Bioloģiski aktīvo vielu raksturojums un salīdzinājums    10
4.  Sensorās īpašības    12
  Secinājumi    19
  Izmantotās literatūras saraksts    20
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi un kopsavilkums.
Pētījuma darbā salīdzinot ķiploku un mārrutku bioloģiski aktīvās vielas, enerģētisko vērtību un sensorās īpašības, varu secināt, ka abos augos vitamīni, ogļhidrāti, olbaltumvielas, mikro un makroelementi ir nelielā daudzumā, bet nozīmīgu vietu ieņem augu sastavā esošie fitoncīdi un ķīmiskie savienojumi, kuri „piedod” produktiem specifisko garšu un aromātu.

Kopsavilkumā varu secināt, ka ķiplokiem:
• Svarīgākā un galvenā sastāvdaļa ir auga fitoncīdi, kuri darbojas kā dabīgie antibiotiķi.
• Normalizē vielmaiņu un līdzsvaro holesterīna līmeni asinīs, un tāpēc ir labs līdzeklis aterosklerozes profilaksei un ārstēšanai (tas pierādīts vairākos pētījumos ASV).
• Pasargā organismu no ificēšanās ar gripu, kā arī ķiploku kapsulas jau vairāk kā 40 gadus Eiropā lieto kā pretklepus līdzekli.
• Ķiploku ēteriskā eļļa no organisma izdalās caur plaušām kopā ar izelpojamo gaisu un darbojas viegli kairinoši, atkrēpojoši un pret kaitīgo mikrofloru. Tāpēc ķiploku lietošana attaisnosies, ja ir augšējo elpošanas ceļu saslimšanas.
• Ķiplokos esošie sēra savienojumi ir nozīmīgi organismam, jo tie ir saistaudu, muskuļu saišu, cīpslu, skrimšļu uzbūves sastāvdaļa, tādēļ nozīmīgi cilvēkiem ar locītavu problēmām.
• Veicina gremošanas sekrētu izdalīšanos, stimulē kuņģa darbību.
• Cīnās ar kaitīgiem mikroorganismiem.

Autora komentārsAtvērt
Atlants