Vērtējums:
Publicēts: 09.01.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
  • Referāts 'Augkopības nozares raksturojums', 1.
  • Referāts 'Augkopības nozares raksturojums', 2.
  • Referāts 'Augkopības nozares raksturojums', 3.
  • Referāts 'Augkopības nozares raksturojums', 4.
  • Referāts 'Augkopības nozares raksturojums', 5.
  • Referāts 'Augkopības nozares raksturojums', 6.
  • Referāts 'Augkopības nozares raksturojums', 7.
  • Referāts 'Augkopības nozares raksturojums', 8.
  • Referāts 'Augkopības nozares raksturojums', 9.
  • Referāts 'Augkopības nozares raksturojums', 10.
  • Referāts 'Augkopības nozares raksturojums', 11.
  • Referāts 'Augkopības nozares raksturojums', 12.
  • Referāts 'Augkopības nozares raksturojums', 13.
  • Referāts 'Augkopības nozares raksturojums', 14.
  • Referāts 'Augkopības nozares raksturojums', 15.
  • Referāts 'Augkopības nozares raksturojums', 16.
  • Referāts 'Augkopības nozares raksturojums', 17.
  • Referāts 'Augkopības nozares raksturojums', 18.
  • Referāts 'Augkopības nozares raksturojums', 19.
  • Referāts 'Augkopības nozares raksturojums', 20.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    4
1.  VISPĀRĪGS GRAUDKOPĪBAS RAKSTUROJUMS    5
2.  SAIMNIECĪBAS RAKSTUROJUMS    8
2.1.  DABAS RESURSU ANALĪZE    9
2.1.1.  Klimata raksturojums    9
2.1.2.  Augsne    12
3.  AUDZĒTIE KULTŪRAUGI    15
3.1.  SĒKLAS MATERIĀLA SAGATAVOŠANA    16
3.2.  HERBICĪDI    18
3.3.  RAŽAS NOVĀKŠANA    18
  SECINĀJUMI    20
  LITERATŪRAS SARAKSTS    21
Darba fragmentsAizvērt

Lauksaimniecība ir viena no svarīgākajām tautsaimniecības nozarēm, jo tā nodrošina cilvēci ar izdzīvošanai nepieciešamāko – pārtiku. No lauksaimniecības atkarīga visas ekonomiskā, un līdz ar to arī politiskā stabilitāte.
Darba mērķis ir iegūt jaunas zināšanas par lauksaimniecību, īpaši par graudkopības nozari, kas no visām lauksaimniecības nozarēm mani interesē visvairāk, kā arī saimniekošanas pamatprincipiem un to pielietošanu praksē.
Mans darbs ir par zemnieku saimniecību ”Liepas”, kura atrodas Jēkabpils rajonā un nodarbojas ar graudkopību – rudzu, miežu, auzu, tritikāles, un, sākot ar 2006. gadu, arī ar ziemas rapša audzēšanu. Tās kopējā apsaimniekotā platība šobrīd sastāda jau 568 ha, un ir cerība, ka šo platību varēs vēl paplašināt, taču maz ticams, ka paplašināšanās būs ļoti liela, jo lielākā daļa apkārt esošo zemju jau tiek apsaimniekotas. Turpinās arī saimniecības modernizācija, ik gadu, atkarībā no gūtās peļņas, tiek iegādāta jauna agrotehnika.
Graudkopība ir svarīgākā augkopības nozare, jo graudu ražošana veicina jebkuras valsts ekonomisko un politisko stabilitāti,starptautisko prestižu,kā arī iedzīvotāju pārticību. No graudiem izgatavo ne tikai maizi un maizes izstrādājumus. Tie nodrošina arī vajadzīgo piena, gaļas, olu un citu produktu ražošanas apjomu. Graudaugu plašā audzēšana pamatojas uz šādām iegūstamās produkcijas priekšrocībām:
koncentrēts uzturvielu un mazs ūdens saturs galvenajā ražas daļā - graudos;
iespēja graudus ilgstoši uzglabāt dabiskā veidā;
iespēja tos transportēt lielos attālumos;
visu audzēšanas, novākšanas, transportēšanas un pārstrādes darbu pilnīgas mehanizācijas iespēja.[1]
Latvijā atbilstoši klimatiskajiem apstākļiem audzē ziemas rudzus, ziemas un vasaras kviešus, ziemas tritikāli (tiek veikti izmēģinājumi arī vasaras tritikālei), vasaras miežus, auzas un nelielās platībās ziemas miežus.
Graudaugu sējplatības pasaulē aizņem gandrīz pusi no visas aramzemes, no tiem kvieši 32%. Graudu kopievākumos dažādos pasaules reģionos pa gadiem ir atšķirīgs, galvenokārt, mainīgu klimatisko apstākļu - postoša sausuma vai pārliecīga mitruma dēļ. Graudaugu ražība pasaulē vidēji ir 2,8 - 2,9 t ha-1
Ģeogrāfiski Latvija atrodas graudaugu audzēšanai vidēji labvēlīgā zonā. Graudkopībai Latvijas teritorijā vienmēr bijusi un arī turpmāk saglabāsies prioritāra nozīme, ievērojot graudu produktu īpašo lomu kopējā pārtikas bilancē. Dietologi uzskata, ka cilvēka uzturā maizei, sausajām brokastīm, biezputrām, rīsiem, makaroniem kopā ar kartupeļiem jābūt ap 40 % no visām pārtikas produktu grupām.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants