Vērtējums:
Publicēts: 24.10.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Inulīns', 1.
  • Konspekts 'Inulīns', 2.
  • Konspekts 'Inulīns', 3.
  • Konspekts 'Inulīns', 4.
  • Konspekts 'Inulīns', 5.
  • Konspekts 'Inulīns', 6.
  • Konspekts 'Inulīns', 7.
Darba fragmentsAizvērt

Inulīnu bieži vien izmanto kā cukura, tauku un miltu aizstājēju, jo tas satur tikai ¼ daļu no ogļhidrātu enerģētiskās vērtības un tikai 1/9 daļu no tauku enerģētiskās vērtības, tādejādi inulīns ir lielisks produkts tiem, kas vēlas uzturēt optimālu ķermeņa svaru, tādēļ to sauc arī par diētisko šķiedrvielu. Inulīns var tikt izmantots arī etanola ražošanā, kā arī nākotnē tas var tikt izmantots metanola ražošanā priekš degvielas.
Inulīns palielina kalcija uzsūkšanos un magnija absorbciju, vienlaikus veicinot izaugsmi zarnu baktērijām. Šī viela pazīstama kā probiotiķis, kā arī labo pienskābo baktēriju rašanās veicinātājs. Šīs baktērijas spēj noārdīt inulīnu un veidot taukskābes, kas nonākušas ar asinīm aknās, pozitīvi ietekmē lipīdu vielu maiņu, turklāt labvēlīgi iedarbojas arī uz alerģijas simptomiem. Insulīns palīdz pārstrādāt organismā pārtiku, uzsūcot tikai organismam nepieciešamās vielas un izvadot kaitīgās vielas.
Cilvēkiem, kuri ilgstoši lietojuši uzturā inulīnu, uzlabojas barības gremošana, samazinās holesterīna un triglicerīdu līmenis asinīs. Novērots, ka inulīna lietošana uzlabo arī kalcija absorbciju, tādējādi mazinot osteoporozes risku.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants