Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Salmoneloze', 1.
  • Referāts 'Salmoneloze', 2.
  • Referāts 'Salmoneloze', 3.
  • Referāts 'Salmoneloze', 4.
  • Referāts 'Salmoneloze', 5.
  • Referāts 'Salmoneloze', 6.
  • Referāts 'Salmoneloze', 7.
Darba fragmentsAizvērt

Kas ir salmoneloze?

Salmoneloze ir infekcijas slimība, kas galvenokārt skar kuņģa – zarnu traktu. Slimību ierosina Enterobacteriaceae dzimtas Salmonella ģints baktērijas, ar to slimo gan cilvēki, gan dzīvnieki. Ir apmēram 2000 salmonellu tipu, bet Latvijā pacientiem konstatēti apmēram 20.

Salmonellas.

Salmonellām ir nūjiņu forma ar noapaļotiem galiem. Baktērijas ir kustīgas, sporas un kapsulas neveido. Salmonellas ir polipatogēni ierosinātāji, kas spēj radīt infekcijas procesu daudzām dzīvnieku un putnu sugām. Dažiem baktēriju serotipiem piemīt krasi izteiktas atšķirības patogenitātē pret cilvēku, jo tie atrodas dažādās evolucionārās attīstības stadijās un dažādā pakāpē adaptēti parazitēšanai cilvēka organismā. Salmonellas ir izturīgas pret zemu temperatūru iedarbību un sausumu. Karsēšana līdz 70oC nonāvē baktērijas 5-10 minūšu laikā, līdz 100oC – dažās sekundēs. Dažos uzturlīdzekļos salmonellas ne tikai ilgstoši saglabājas, bet ir spējīgas vairoties. Sevišķi labvēlīga salmonellu vairošanās vide ir gaļa un gaļas produkti. Salmonellas ļoti ilgi dzīvo arī sasaldētos pārtikas produktos, 200 dienas – augsnē, līdz 10 mēnešiem – putekļos, ilgāk par 10 mēnešiem – grauzēju izkārnījumos, ilgāk par 4 gadiem – sausā olu pulverī.

Kā var inficēties ar salmonelozi?
Inficēšanās avots ir slimi mājdzīvnieki un to produkti, grauzēji (žurkas, peles), retāk slimi cilvēki vai hroniski salmonellu nēsātāji. Inficēties ar salmonelozi

Autora komentārsAtvērt
Atlants