Vērtējums:
Publicēts: 13.12.2023.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2021. - 2025. g.
  • Konspekts 'Pienskābes koncentrācija piena produktos', 1.
  • Konspekts 'Pienskābes koncentrācija piena produktos', 2.
  • Konspekts 'Pienskābes koncentrācija piena produktos', 3.
  • Konspekts 'Pienskābes koncentrācija piena produktos', 4.
  • Konspekts 'Pienskābes koncentrācija piena produktos', 5.
  • Konspekts 'Pienskābes koncentrācija piena produktos', 6.
  • Konspekts 'Pienskābes koncentrācija piena produktos', 7.
Darba fragmentsAizvērt

Situācijas apraksts
Piens un piena produkti ir daudzu vielu un mikroelementu avots: aminoskābes, olbaltumvielas, ogļhidrāti, D, A, B12 vitamīni, mikroelementi – fosfors, kālijs, kalcijs u. c. Tāpēc piena produkti ir nozīmīgs pamats cilvēka ikdienas uzturā. Latvijā piena nozare ir viena no lielākajām lauksaimniecības nozarēm. Kvalitatīva pārtika ir aktuāls jautājums, kas saistīts ar cilvēku veselību. Atbilstoši statistikas datiem katrs iedzīvotājs Latvijā gadā vidēji patērē 200 kg piena produktu. Piena kvalitāte ir galvenais rādītājs, kas, iestājoties Eiropas Savienībā, nosaka Latvijā iegūtā piena un piena produktu konkurētspēju citās valstīs. Katram piena produktu patērētājam ir svarīgi zināt, kas nosaka piena produktu kvalitāti, kas notiek ar produktu glabāšanas laikā un kāpēc nav ieteicams lietot produktu, kad derīguma termiņš jau beidzies. Cilvēkiem ar paaugstinātu kuņģa sulas skābumu būtu svarīgi zināt, kādus piena produktus viņiem ieteicams lietot.
Pētāmais jautājums
Kuros piena produktos pienskābes koncentrācija (titrējamais skābums) ir vislielākā?
Hipotēze
Lielāka pienskābes koncentrācija būs kefīrā vai paniņās nevis piena, jo tie ir skābpiena produkti un tās vide ir skāba, kas liecina spriest, ka tur ir daudz pienskābes, kad piens nav skābais produkt un tā vide nebūs tik pat skābā.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants