Vērtējums:
Publicēts: 25.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Proteīni jeb olbaltumvielas, to iedalījums, īpašības, nozīme dzīvajos organismos', 1.
  • Konspekts 'Proteīni jeb olbaltumvielas, to iedalījums, īpašības, nozīme dzīvajos organismos', 2.
  • Konspekts 'Proteīni jeb olbaltumvielas, to iedalījums, īpašības, nozīme dzīvajos organismos', 3.
Darba fragmentsAizvērt

Atkarībā no molekulu formas izšķir fibrilāros un globulāros proteīnus.
Fibrilārie veido šķiedras, paralēli izvietotās spirālveida molekulas savā starpā saistās ar daudzām H2 saitēm, nodrošinot saistaudu un muskuļaudu mehānisko izturību, pasargā organismu no ārējās vides iedarbības . Pieder kolagēns- asinsvadu sieniņu un cīpslu proteīns. Keratīns – ietlpst matu, nagu sastāvā. Fibrinogēns – nodrošina asins sarecēšanu. Visi šie minētie proteīni nešķīst ūdenī .
Globulārie albumīni – šķīst ūdenī, tie ir asins seruma olbaltumvielas, tiem ir arī nozīme ārstniecības vielu transportēšanā. Globulīni – nešķīst ūdenī, ietilpst augos, šķīst sāļu šķīdumos.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants