Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.11.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Ir
  • Referāts 'Piens un piena produkti', 1.
  • Referāts 'Piens un piena produkti', 2.
  • Referāts 'Piens un piena produkti', 3.
  • Referāts 'Piens un piena produkti', 4.
  • Referāts 'Piens un piena produkti', 5.
  • Referāts 'Piens un piena produkti', 6.
  • Referāts 'Piens un piena produkti', 7.
  • Referāts 'Piens un piena produkti', 8.
  • Referāts 'Piens un piena produkti', 9.
  • Referāts 'Piens un piena produkti', 10.
  • Referāts 'Piens un piena produkti', 11.
  • Referāts 'Piens un piena produkti', 12.
  • Referāts 'Piens un piena produkti', 13.
  • Referāts 'Piens un piena produkti', 14.
  • Referāts 'Piens un piena produkti', 15.
  • Referāts 'Piens un piena produkti', 16.
  • Referāts 'Piens un piena produkti', 17.
  • Referāts 'Piens un piena produkti', 18.
  • Referāts 'Piens un piena produkti', 19.
  • Referāts 'Piens un piena produkti', 20.
  • Referāts 'Piens un piena produkti', 21.
  • Referāts 'Piens un piena produkti', 22.
  • Referāts 'Piens un piena produkti', 23.
  • Referāts 'Piens un piena produkti', 24.
  • Referāts 'Piens un piena produkti', 25.
  • Referāts 'Piens un piena produkti', 26.
Darba fragmentsAizvērt

[1]Piens ir zīdītāju piena dziedzeru normālas sekrēcijas produkts. Sekrēcija ir process, kurā dziedzeri veido un izdala sekrētu. Piena sekrēcija ir piena veidošanās piena dziedzera šūnās. Plašāk zināmais un uzturā lietojamais ir govs piens.[2]Piens ir pilnvērtīgs produkts, kas satur visas uzturā nepieciešamās vielas – olbaltumvielas, taukus, ogļhidrātus, minerālvielas, vitamīnus un fermentus. Minētās vielas atrodas pienā cilvēka organismam vajadzīgās attiecībās.
No piena sastāvdaļām uzturā vislielākā nozīme ir piena olbaltumvielām. Tās ir vienas no pilnvērtīgākajām dabā esošajām olbaltumvielām, jo satur visas organismam nepieciešamās aminoskābes.
Piena taukos atšķirībā no citiem taukiem ir daudz taukskābju. Ļoti liela bioloģiskā vērtība ir linolskābei, linolēnskābei, arahidonskābei, kaut gan to daudzums pienā sastāda tikai dažas desmitdaļas procenta.
Piena minerālvielu sastāvā ietilpst kalcijs, fosfors, magnijs, kālijs, nātrijs, dzelzs u.c. Relatīvi daudz pienā ir kalcija un fosfora sāļu.

Autora komentārsAtvērt
Atlants