Vērtējums:
Publicēts: 27.11.2018.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Bioloģijas konspekts. Olbaltumvielas', 1.
  • Konspekts 'Bioloģijas konspekts. Olbaltumvielas', 2.
Darba fragmentsAizvērt

Aminoskābes
Olbaltumvielas sastāv no aminoskābēm. Pārtikas produktos sastopamas ir galvenokārt 20 aminoskābes, kuras tiek iedalītas:
• aizstājamās (cilvēka organismā var veidoties vai sintezēties no citām aminoskābēm (kopumā 12)),
• neaizstājamās (cilvēka organismā nevar veidoties vai sintezēties no citām aminoskābēm (kopumā 8)).
Tikai olbaltumvielām ir raksturīga peptīdsaite.
• Peptīdsaite – saite – CO – NH – organiskajos savienojumos. Peptīdsaite saista aminoskābju atlikumus olbaltumvielās
Denaturācija – olbaltumvielas dabiskās struktūras izjaukšanās.

Autora komentārsAtvērt
Atlants