Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.05.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Glikozes un saharozes salīdzinājums', 1.
  • Konspekts 'Glikozes un saharozes salīdzinājums', 2.
  • Konspekts 'Glikozes un saharozes salīdzinājums', 3.
Darba fragmentsAizvērt

Glikoze.
Glikozi (C6H12O6) tautā sauc par vīnogu cukuru (grieķu: glykys - salds; XX gadsimta 60. gados neilgu laiku glikozi oficiāli dēvēja par glukozi). Glikoze ir aldehīdspirts (satur aldehīda grupu un 6 oglekļa atomus). Šķīdumā glikoze veido piranozes gredzenu (6 locekļu heterocikls), kas ir stabilākā heksožu forma. Cikliskā forma šķīdumā ir līdzsvarā ar aciklisko (lineāro) formu, pie pH=7 acikliskās formas īpatsvars ir 0,0026%. Glikozei ir divi spoguļizomēri L-glikoze un D-glikoze; dzīvajos organismos ir sastopama tikai D-glikoze. Glikoze ir nozīmīgs dzīvo organismu enerģijas avots.
Saharoze.
Saharozes molekulformula ir C12H22O11.
Saharozes molekulās (tāрat kā daudzvērtīgo sрirtu molekulās) ir hidroksilgruрas, bet nav aldehīdgruрu. Saharozes molekulas sastāv no savstarрēji saistītiem glikozes un fruktozes molekulu atlikumiem.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants