Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.12.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Galda kultūra Francijā', 1.
  • Referāts 'Galda kultūra Francijā', 2.
  • Referāts 'Galda kultūra Francijā', 3.
  • Referāts 'Galda kultūra Francijā', 4.
Darba fragmentsAizvērt

Cilvēks ir savas apkārtnes produkts. Mainoties apkārtnei – mainās un ir jāmainās cilvēkam. Aiz šī iemesla arī jēdziens “etiķete” nav nekas negrozāms, kā, piemēram, formula 2 X 2 = 4, bet tā mūžīgi pārveidojas, skatoties kādas ierašas un tradīcijas apkārtnē ir noteicošas un no vairākuma pieņemtas.
Kā teikts kādā pirms 80 gadiem izdotā “labā toņa” mācību grāmatā – Izteiciens “labais tonis” (etiķete) norāda uz dziļo sakarību ar mūziku. Un kā mūzikā laba skaņa – tonis ir tikai tas, kas pilnīgi, neatdaloties saplūst saskanīgā kopskaņā ar visu akordu, muzikālo domu, tā arī dzīvē pareizo, labo toni pārvalda un pēc tā rīkojas tas, kas piemērojas tās sabiedrības uzskatiem un parašām, kurā tas pašlaik atrodas.
Pat labākais Zviedrijas galma parašu zinātājs būs nepieklājīgs, ja tas angļu karaļa galmā rīkosies pēc zviedru aristokrātu parašām un etiķetes.
Dodoties uz kādu pasaules valsti, visdrīzāk jums nāksies sēsties pie galda, un nav svarīgi, vai tas notiek pieņemšanā pie valsts vadītāja, viesnīcas ēdamzālē vai arī pie radniekiem virtuvē. Ēšanas etiķete, jeb galda kultūra ir jāzina, lai neapvainotu namatēvu un varētu droši šajā zemē bez kauna atgriezties vēlreiz. …

Autora komentārsAtvērt
Atlants