Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.05.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Organiskās vielas manā mājā', 1.
  • Konspekts 'Organiskās vielas manā mājā', 2.
  • Konspekts 'Organiskās vielas manā mājā', 3.
  • Konspekts 'Organiskās vielas manā mājā', 4.
  • Konspekts 'Organiskās vielas manā mājā', 5.
  • Konspekts 'Organiskās vielas manā mājā', 6.
  • Konspekts 'Organiskās vielas manā mājā', 7.
  • Konspekts 'Organiskās vielas manā mājā', 8.
  • Konspekts 'Organiskās vielas manā mājā', 9.
  • Konspekts 'Organiskās vielas manā mājā', 10.
  • Konspekts 'Organiskās vielas manā mājā', 11.
  • Konspekts 'Organiskās vielas manā mājā', 12.
  • Konspekts 'Organiskās vielas manā mājā', 13.
  • Konspekts 'Organiskās vielas manā mājā', 14.
  • Konspekts 'Organiskās vielas manā mājā', 15.
  • Konspekts 'Organiskās vielas manā mājā', 16.
Darba fragmentsAizvērt

Saharoze (C12H22O11,)
( niedru cukurs, biešu cukurs) ir ogļhidrāts, kas pieder pie disaharīdiem. Sastāv no D-glikozes un D-fruktozes cikliskajiem atlikumiem. Saharozes pilnais ķīmiskais nosaukums ir β-D-fruktofuranozil-(2→1)-α-D-glikopiranozīds. Ķīmiski tīra saharoze ir bezkrāsaini monoklīni kristāli ar saldu garšu; šķīst ūdenī. Ķīmiskā vai fermentatīvā hidrolīzē šķeļas līdz glikozei un fruktozei. Sintezējas fotosintēzes procesā augu lapās, uzkrājas stublājos, saknēs, augļos. Daudz saharozes ir cukurbietēs (~18%), cukurniedru sulā (~20%). Mikrobioloģiski no saharozes iegūst etilspirtu u.c. vielas.

izmantošana
Saharozi plaši izmanto uzturā (pārtikas cukurs), pārtikas, plastmasu, celulozes rūpniecībā.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants