Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.04.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Sterilizācija', 1.
  • Prezentācija 'Sterilizācija', 2.
  • Prezentācija 'Sterilizācija', 3.
  • Prezentācija 'Sterilizācija', 4.
  • Prezentācija 'Sterilizācija', 5.
  • Prezentācija 'Sterilizācija', 6.
  • Prezentācija 'Sterilizācija', 7.
  • Prezentācija 'Sterilizācija', 8.
  • Prezentācija 'Sterilizācija', 9.
  • Prezentācija 'Sterilizācija', 10.
Darba fragmentsAizvērt

Par sterilizāciju sauc visu dzīvības formu iznīcināšanu kādā objektā – instrumentos, barotnē, traukos u.c. Mikroorganismu iznīcināšanai izmanto dažādus faktorus: paaugstinātu temperatūru, UV starus, jonizējošo radiāciju, ķīmiskas vielas.

Biežāk izmanto termiskās sterilizācijas metodes: sauso sterilizāciju (ar karstu gaisu), sterilizāciju ar piesātinātu tvaiku zem spiediena (autoklāvēšanu).

Sausās sterilizācijas metode
Ar sausās sterilizācijas metodi sterilizē stikla traukus, metāla priekšmetus, pulverveida vielas, bet ne gumijas priekšmetus. Parasti priekšmetus sterilizē 2 stundas 160-180oC temperatūrā. Kad pagājis sterilizācijas laiks, sterilizatoru izslēdz un pagaida, kamēr priekšmeti atdziest līdz istabas temperatūrai.

Sterilizācija ar tvaiku zem paaugstināta spiediena (autoklāvā)
Piesātinātais tvaiks pastiprina paaugstinātās temperatūras ietekmi uz mikroorganismiem.

Šādā režīmā iet bojā visas baktērijas, arī to sporas. Parasti sterilizē 20 min. Ja jāsterilizē materiāls, kas slikti vada siltumu (piemēram, pārsienamais materiāls), sterilizācijas laiks var būt līdz 45 min.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants